2022. 09. 29. - 12:43

Laborvizsgálat - így készülj rá!

Laborvizsgálat - így készülj rá!

A laborvizsgálatok legtöbbünk számára nem számítanak ismeretlen eljárásnak. A vérvétel, vagy a vizeletvizsgálat rutin orvoslátogatások, amelyek nem csak a betegségek diagnosztizálásához, hanem azok megelőzéséhez is kiemelten fontos szűrések. A legalapvetőbb információkat mindig elmondják számunkra előzetesen, mint például, hogy ne fogyasszunk ételt/ italt közvetlen a szűrés előtti pár órában. A laborvizsgálat típusától azonban merőben függ, hogy hogyan szükséges felkészülni ezekre, az is előfordul, hogy nem tulajdonítunk az előkészületeknek kellő jelentőséget. Mire kell tehát odafigyelnünk egy-egy tipikus, vagy épp specifikus laborvizsgálat előtt, és mi történik akkor, ha mindezt elmulasztjuk?

Amit mindenképp tegyünk meg

Laborvizsgálat alatt nem csak a vérvételt, vagy a vizeletvizsgálatot értjük. Minden olyan orvosi eljárás laborvizsgálatnak minősül, amelynek során valamely testnedvünkből vagy testszövetünkből vesznek mintát, hogy szervezetünk aktuális állapotáról tudjanak jelen idejű és megbízható képet adni. Mivel többféle szűrés is létezik, és ezeknél eltérő előkészületek lehetnek szükségesek, először azokat az általános tudnivalókat soroljuk fel, amelyek mindegyik típusú vizsgálatnál alkalmazhatók:

  • Érdemes megkérdezni a kezelőorvosunkat vagy a felelős egészségügyi dolgozót az általuk javasolt laborvizsgálat előtti intézkedésekről. Mivel ők évek vagy épp évtizedek rutinjával rendelkeznek, biztosan releváns információkkal tudnak szolgálni. Ami tehát fontos, hogy ne féljünk kérdezni.
  • Nem csak akkor érdemes bátornak lenni, amikor feltesszük a kérdéseinket az orvosunknak, hanem akkor is, ha valamit nem tartottunk be, és ezt őszintén be kell neki vallanunk. Sajnálatos módon például vércukorvizsgálatoknál bizonyos gyógyszerek jelentősen befolyásolhatják a szervezet vércukorszintjét, ez pedig fals eredményekhez vezet, amely alapján hibás orvosi diagnózist állíthatnak fel.
  • Ebből következőleg tehát az is fontos, hogy minden rendszeresen szedett vitaminról vagy gyógyszerről tájékoztassuk a kezelőorvosunkat. Ezekkel elősegítjük, hogy megbízható és pontos vizsgálati eredményeink szülessenek.

A leggyakoribb előkészületek laborvizsgálat előtt

Természetesen minden laborvizsgálat előtt feltesznek nekünk pár kérdést, amely a szűrés szempontjából fontos lehet. Vannak azonban olyan tipikus és gyakori előkészületek, amelyekkel szinte mindannyian találkoztunk már életünk során. Az egyik ilyen a böjtölés, amikor is a szűrés előtti pár órában már nem tanácsos étel vagy ital (kivéve víz) fogyasztása, ez vérvételnél nagyon gyakori feltétel. Mindennek az az oka, hogy az ételekből bevitt anyagok befolyásolhatják például a koleszterinszintet, vagy akár a vércukorszintet is. 

 

Laborvizsgálat

 

Ezen kívül bizonyos vizsgálatok előtt például a dohányzás is tilos, ugyanis a dohányzás csökkenti a bőr vérkeringését. De nem csak a cigaretta van ilyenkor tiltólistán. Egyes vérvételek előtt (triglicerid teszt és a gamma-glutamil-transzferáz, avagy GGT teszt) kifejezetten tilos az alkoholbevitel még kis mennyiségben is, ugyanis azok a szokványostól eltérő enzim szintet eredményezhetnek. 

A leggyakrabban azonban azt szokták kérni tőlünk, hogy igyunk sok folyadékot a laborvizsgálat előtt. Ez azért fontos, hogy a vénákban lévő vér megfelelő sűrűségű legyen, így könnyebben veszik le a szükséges ampullákat.

Speciális tesztek speciális előkészületekkel

A fentiekben azokat az előkészületeket összegeztük, amelyeket a szokványosabb szűrések előtt tanácsos elvégezni. Sokunk számára azonban az alábbi speciális szűrések és az előttük betartandó intézkedések is ismerősnek fognak hangzani.

  • Vércukorszint vizsgálat: A cukorbetegeknél gyakran szükséges ez a fajta szűrővizsgálat. A betegség típusától függ (1-es vagy 2-es típusú diabétesz) a szűrés rendszeressége. Ebben az esetben a vizsgálat előtt legalább 8 órával nem tanácsos sem enni, sem pedig inni.
  • Koleszterin teszt: Ez a típusú laborvizsgálat általában reggel kerül elvégzésre, ugyanis előtte 9-12 órával nem szabad semmilyen ételt vagy italt bevinni a szervezetünkbe.
  • Kalcitonin teszt: A kalcitonin egy, a test által termelt hormon, amely a kalcium felhasználását szabályozza a szervezetünkben. Ez a laborvizsgálat is hasonló a fentiekhez, hiszen ugyanúgy 9-12 órával előtte minden típusú étel- és italfogyasztás tilos.
  • Kortizol teszt: A kortizol egy olyan hormon, amely szinte minden szervünkre hatással van. Segíti a szervezet stresszkezelését, szabályozza a vércukorszintet és a vérnyomást is. Ismertebb nevén ez a stresszhormon. Mivel több típusú kortizol teszt is létezik, ezeknél kiemelten fontos a kezelőorvosunk utasításaink betartása. Előfordulhat, hogy bizonyos típusú gyógyszerek szedése tilos a szűrés előtt, vagy pedig pihenésre leszünk kiírva, ugyanis a stressz-szint is befolyásolja az eredményt.
  • Székletvérvizsgálat: Bizonyos betegségek vagy tünetek esetén gyakran írnak elő székletvérvizsgálatot. Ilyenkor szabad szemmel nem látható vérnyomokat keresnek, amelyek különböző betegségek, az aranyértől kezdve akár bizonyos típusú rák jelzői is lehetnek.

Mire figyeljek, ha nekem kell bevinni a mintát?

Vizeletvizsgálatnál például nagyon gyakori, hogy nekünk kell bevinni az orvosi rendelőbe, vagy a laborba a mintát. Ilyenkor arra mindenképp figyeljünk, hogy az edény, amit használunk, megfelelően higiénikus legyen. Tanácsos például lefertőtleníteni az üvegcsét, hiszen ha bármi rendellenes kerül a mintába, az jelentősen torzíthatja a teszteredményeket: bizonyos baktériumok vizeletben való kimutatása például antibiotikumkúrát is jelenthet. Így, ha ezek az anyagok kívülről jutnak a mintába, tévesen határozhatják meg a szükséges kezelés tervét.

Van még kérdésed?

Habár a fentiekben igyekeztünk részletes tájékoztatást adni a laborvizsgálatok típusairól, és az azokhoz szükséges előkészületekről, mindig vannak olyan speciális kérdések, amelyek megválaszolásához érdemes inkább szakemberhez fordulnod. Ha úgy érzed nem sikerült minden kérdésre választ kapnod, akkor az erre szakosodott klinikai weboldalakon további hiteles információkat találhatsz.

 

J.M

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.