2019. 01. 16. - 11:03

Legalább ennyi alvás kell a szívnek

Legalább ennyi alvás kell a szívnek

Hat óra – ennyi a pihenés minimális mennyisége éjszakánként, amennyire szükségünk van, ha egészséges szívet szeretnénk – áll egy új tanulmányban.

Minimum 6 órára van szüksége az emberi szervezetnek ahhoz, hogy a szív egészséges maradjon – egy új kutatás eredménye szerint.
 
A tanulmány rámutat, hogy a krónikus alváshiány és rossz alvásminőség növeli a zsíros plakkok képződését az artériákban. Ezt az állapotot nevezzük atheroszklerózisnak, amely emeli a szívroham és a stroke esélyét.
 
A szívbetegség ellen több módon is lehet tenni. Fizikai aktivitás, étrend és gyógyszerek egyaránt segíthetnek – hívta fel a figyelmet Jose Ordovas kutató. „Ez a tanulmány arra világít rá, hogy az alvás is egy hatékony fegyver, melyet a szívbetegség ellen bevethetünk – egy olyan tényező ez, amellyel nap mint nap szembesülünk.”
 
Minimum 6 órát kell éjjel aludni ahhoz, hogy szívünk egészséges maradjon
Minimum 6 órát kell éjjel aludni ahhoz, hogy szívünk egészséges maradjon
 
Ordovas a madridi Nemzeti Szív- és Érendszeri Kutatóközpont tagja. Új kutatása során csapatával CT vizsgálatokat és koszorúér-ultrahangot alkalmaztak, hogy felmérjék közel 4 ezer spanyol felnőtt artériás egészségét.
 
A tanulmány résztvevői átlagosan 46 évesek voltak, s a vizsgálat elején nem voltak szívbetegek. S bár a kutatás nem bizonyíthat ok-okozati összefügést, úgy tűnik, azok a résztvevők, akik kevesebb mint 6 órát aludtak éjszakánként, 27 százalékkal hajlamosabbak voltak az atheroszklerózisra szerte a testben, mint akik 7-8 órát aludtak – hívta fel a figyelmet Ordovas.
 
Érdemes azonban megjegyezni, hogy a túl sok alvás sem előnyös a szívre nézve. A tanulmány kiderítette, hogy azok a nők, akik 8-nál több órát aludtak éjjel, ugyancsak megnövekedett atheroszklerózis-veszéllyel számolhattak.
 
A rossz minőségű alvástól szenvedő páciensek esetében – akik éjszaka többször felébredtek vagy nehezen aludtak el – ugyancsak 34 százalékkal nagyobb volt a zsírplakk-képződés esélye, összehasonlítva őket azokkal, akik jót pihentek.
 
A Journal of the American College of Cardiology szaklapban közzétett tanulmány az első, amely objektíven mutatja, hogy az alvás függetlenül összefüggésbe hozható az egész testben jelentkező atheroszklerózissal, s nemcsak a szív érintett.
 
Az is kiderült, hogy azok az emberek, akik rosszul alszanak, nagyobb mennyiségben fogyasztanak koffeint és alkoholt is.
 
„Sok ember hiszi, hogy az alkohol jó alvás elősegítő, pedig alapvetően nincs jó hatása – ha iszunk, rövidebb alvási időszak után felébredünk, s nehezen tudunk visszaaludni. S ha sikerül is, a pihenés minősége nem az igazi” – mondta el Jose Ordovas.
 
A közvetlen ok-okozati kapcsolat az alvás és a szív egészsége között egyébként még mindig nem teljesen világos a kutatók számára.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.