2013. 09. 24. - 11:27
Legfontosabb vitaminjaink
A vitaminok olyan szerves vegyületek, melyeket szervezetünk csak kis mennyiségben vagy egyáltalán nem képes előállítani, így rendkívül fontos a tápanyagok formájában történő bevitele.
A-vitamin
A A-vitamin egy zsírban oldódó vitamin, mely e hámrétegek (bőr, gyomor, légutak stb) védője. Hiánya korai szakaszában farkasvakságot okoz, mely szürkületben vagy gyenge világítás esetén bekövetkező látászavar. Nagyobb fokú hiány esetén bőrrepedezések, fertőzések, alakulhatnak ki, valamint sebgyógyulás is lelassul. A-vitamint a máj, vese, szív, tojássárgája, tengeri halak, narancsfélék, sötétzöld leveles zöldségek,paradicsom fogyasztásával vihetünk be szervezetünkbe.

A-vitamin forrásaink a paradicsom és paprika is
B-vitamin
A B-vitaminok egy komplex vitamincsoport mely magában foglalja az összes B-vitaminmódosulatot. A hajhullásra, korpásodásra, őszülésre, repedező száraz bőrre, töredező, fénytelen körömre panaszkodó emberek közül kevesen tudják, hogy megoldást B-vitaminok bevitele jelentené.
C-vitamin
Talán a legismertebb vitamin, melyet az 1930as években Szent-Györgyi Albert biokémikus fedezte fel. A szervezet számos anyagcsere –folyamataiban fontos szerepet játszik, többek között az egészséges bőr, inak és a csontok kialakulásában, valamint a kollagén termelésben is. Továbbá antioxidáns hatásának köszönhetően semlegesíti a káros szabadgyököket. C-vitamin források általában a citrusfélék, de a paradicsomban, és a felfedezését segítő paprikában is nagymértékben megtalálható.

C-vitamin bevitelre a citrusfélék a legalkalmasabbak
D-vitamin
Ismertebb nevén a "napfény-vitamin". Különleges vitamin, ugyanis tápanyagokkal közvetlenül nem tudjuk bevinni, növényi és állati eredetű provitaminokból a szervezetünk magunk álllítja elő. Szükséges a kalcium és a foszfor helyes felhasználásához, ezáltal segíti a csontok és a fogak képződését.
(SJ)

