2018. 11. 19. - 10:25

Májbetegség alakulhat ki a túlsúlyos anyák gyermekeinél

Májbetegség alakulhat ki a túlsúlyos anyák gyermekeinél

Egy közelmúltban készült tanulmány felhívja a figyelmet arra, hogy amennyiben túlsúlyosként esik teherbe valaki, az növeli a gyermek esélyét a májbetegségre – és az elhízásra is.

Azok a gyermekek, akik túlsúlyos édesanyától születtek, májbetegséget kaphatnak és elhízástól is szenvedhetnek – adta hírül egy új tanulmány.

A gyermekkori elhízás világméretű probléma. A közelmúltbeli várakozások szerint a mai gyermekek 57 százaléka 35 éves korára elhízott lesz.

Ez azonban párhuzamban áll az anyák túlsúlyosságával – amely majdnem 40 százalékos. Az elhízás növeli a nem-alkoholos zsírmáj betegség (non-alcoholic fatty liver disease - NAFLD) valószínűségét, amely az elhízott gyerekek csaknem 30 százalékát érinti. A betegség májelégtelenséghez vezethet – vagyis a szerv transzplantációjára lehet szükség.

A túlsúlyos anyáknak nagyobb eséllyel lesz májbeteg a gyerekük

A túlsúlyos anyáknak nagyobb eséllyel lesz májbeteg a gyerekük

A tanulmány részeként, melyet a Nature Communications szaklap közölt, a kutatók összehasonlítottak egymással olyan 2 hetes csecsemőket, akiknek édesanyja normális testsúlyú volt azokkal, akiknek a mamája túlsúlyos. Székletmintákat vettek a babáktól mindkét csoportból, s megfigyelték, mi történik ezekkel egészséges egerekben.

Kiderült, hogy az elhízott anyáknál született csecsemők bélmikróbái anyagcsere- és gyulladásos változásokat váltottak ki az egereknél a máj és a csontvelő sejtjeiben. Ezek után, amikor nyugati típusú étrendet adtak az állatoknak, gyorsabb súlygyarapodásra lettek figyelmesek és a zsírmáj kialakulása is hamarabb lezajlott.

„Ez az első kísérleti bizonyíték annak alátámasztására, hogy az elhízott anyák csecsemőinél a bél mikrobiómában bekövetkező változások közvetlenül kezdeményezik ezeket a betegségeket” – fejtette ki Taylor Soderborg, a tanulmány vezető szerzője.

„Amennyiben meg tudjuk változtatni az első két hétben a csecsemő mikrobiomjának összetételét, csökkenthetjük a betegség kockázatát” – tette hozzá Jed Friedman, a tanulmány vezető szerzője.

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.