2019. 05. 27. - 10:35

Már otthon is mérhetünk stressz-szintet – íme az eszköz

Már otthon is mérhetünk stressz-szintet – íme az eszköz

Egy újonnan kifejlesztett eszköz képes arra, hogy mérje a stressz biomarkereit a vérben, vizeletben, nyálban és az izzadságban.

Stresszesnek érezzük magunkat? Egy új kutatás szerint, melyet az American Chemical Society Sensors szaklap közölt, képes mérni a stressz szintet egy újonnan létrehozott eszköz.
 
Az otthoni teszt, mely le tudja mérni, mennyire vagyunk stresszesek, azt is elárulhatja, szükségünk van-e konzultációra egy orvossal vagy sem.  Az eszköz a stressz biomarkereit méri a vér, a vizelet, a nyál és az izzadság alapján.
 
A Cincinnati Egyetem kutatói folytatták le azt az új tesztet, melynek keretében megvizsgálták, hogyan dolgozik az új eszköz, mely ultraibolya fényt használ a közös stresszhormonok mérésére.
 
A tanulás mellett számos mindennapos dolog okozhat magas stressz szintet
A tanulás mellett számos mindennapos dolog okozhat magas stressz szintet
 
„Ez nem ad meg minden információt, de azt biztosan jelzi, hogy szükségünk van-e szakemberre a stressz-szintünk miatt vagy sem” – mondta el Andrew Steckl professzor.
 
Az American Chemical Society Sensors folyóiratban közzétett kutatás kimutatta,hogy az újonnan kifejlesztett eszköz hatékonyan méri a vér, izzadság, vizelet vagy nyál stressz biomarkereit.
 
„Nem csupán egy, hanem több biomarkert is mér, tehát több testfolyadékra is alkalmazható. Ebben igazán egyedi” – emelte ki Steckl.
 
Persze, az eszköz nem egyenlő egy laboratóriumi teszttel, azaz nem lehetséges alternatíva helyette. De tájékoztatja a pácienst, hol is tart éppen a stressz szintje, így arról is informálja, hogy állapota változott-e vagy sem.
 
A stressz számos fizikai probléma kialakulásához köthető. Ilyen a diabétesz, a magas vérnyomás, a neurológiai vagy pszichológiai rendellenességek. Megérteni, miként érinti a stressz személyesen az embert, az nagymértékben értékes információ a szakemberek számára.
 
„A tesztnek megvan az az előnye, hogy jelentős kereskedelmi eszközt hozhat létre. Nagyszerű lenne, ha ebbe az irányba menne el a kutatás” – szögezte le Prajokta Ray, a tanulmány első szerzője.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.