2013. 09. 07. - 09:56
Mediterrán étrend jót tehet az agynak?

A mediterrán étrendnek több jótékony hatása is ismert. Kevesen tudják azonban, hogy a mentális hanyatlás is csökkenti.
A mediterrán étkezésről számos könyv íródott már (video forrása: www.youtube.com)
A mediterrán étrendben legfőképpen olívaolaj, rizs-és tésztafélék, halak, különféle zöldségek szerepelnek. Az étrendet a Földközi-tenger környékén élő emberek milliói alkalmazzák. A szív-érrendszeri betegségek, a koleszterinszint az európai halálokok legfőbb tényezői. Ezek azonban megelőzhetőek, az említett ételek megfelelő kombinációját fogyasztjuk. Komoly tudományos kutatások támasztják alá, hogy az ezen étrend szerint étkező emberek körében jóval alacsonyabb a szív- és érrendszeri megbetegedések aránya, mint a más vidékeken élők körében.
A mediterrán étrend bőséges olívaolajat, gabonaféléket, zöldséget, gyümölcsöt és halféléket tartalmaz
A mediterrán étrend öt fő pilléren nyugszik:
1. kenyér, rizs, tészta
2. zöldség, gyümölcs
3. hal
4. olívaolaj
5. vörösbor
A mediterrán étrend lassítja a mentális öregedést
Kevesen tudják azonban azt, hogy ez az étrend az agyra is jótékony hatással van, ugyanis csökkenti a demenciát. Számos vizsgálat és megfigyelés kapcsolódik már a mediterrán étrendhez, ám az első szisztematikus vizsgálatot a brit Exeter Egyetem kutatói végezték. Kutató elemzések alapján, azoknál az embereknél, akik bőséges olaj, zöldség, gyümölcs, hal, hús és tejtermékek fogyasztottak fokozott agyműködés, alacsonyabb mentális hanyatlás és az Alzheimer-kór kockázatának csökkenése volt megfigyelhető.
A vizsgálatot végző kutatócsoport szerint a mediterrán étrend és az agyi működések között egyértelmű a kapcsolat, ám a tudományos megalapozásához és további következtetések levonásához egy nagyobb volumenű, szélesebb körben elvégzett vizsgálatokra van szükség.
(SJ)