2010. 10. 16. - 00:00

Medvehagyma

Medvehagyma

A medvehagyma a hagymafélék családjába tartozik, egész Európában megtalálható évelő növény. A nedves, árnyas erdőkben érzi jól magát. Erősen fokhagymaillatú, ezért is hívják erdei vagy vadfokhagymának, cigányhagymának. Levelei kora tavasszal jelennek meg, melyet frissen gyűjtenek és használnak. Ezek a levelek nyár közepére elszáradnak, illetve szárítva a gyógyhatásuk gyengül. Március elejétől már látható hajtásai vannak, április-májusban virágzik. Hagymáját a fokhagymáéval azonos módon hasznosítják.

Hazánkban főleg a gyertyános, tölgyes vagy bükkös erdők aljnövényzetében nő tömegesen. 
A medvehagyma márciusban a hóvirággal és a csalán hajtásaival együtt hajt ki. Június végén a termések beérésével és a lándzsa alakú levelek elszáradásával zárul le a 20-30 cm magasra megnövő növény éves fejlődési ciklusa. Kén-, mangán-, vas-, és magnéziumtartalmú leveleinek alakja hasonlít a gyöngyvirágéra. Ezek a kéntartalmú anyagok gyűjtés, aprítás során felszabadulnak, és adják a növény fokhagymára hasonlító jellegzetes illatát, -bár aromája nem annyira átható.

A medvehagymát márciustól májusig kínálják, nálunk főleg bioboltokban, néha piacokon vagy nagyobb élelmiszerboltok polcain találhatók meg.

A medvehagyma régóta kedvelt fűszernövény. Leveleit összeaprítva, vajba, túróba, joghurtba, krémlevesekbe keverhetjük. Vékonyra vágva tavaszi zöldsalátákhoz is adhatjuk, illetve kiváló mártást készíthetünk belőle.
Próbálja ki!
Medvehagymás vaj: Mossunk meg egy köteg medvehagymalevelet, kicsit szárítsuk meg, és vágjuk minél apróbbra. Majd sózzuk meg, és dolgozzuk össze 15 dkg szobahőmérsékletű vajjal.
Medvehagymás túró: 15 dkg túrót keverjünk össze 15 dkg joghurttal, majd adjuk hozzá a frissen összeaprított medvehagymalevelet, egy kicsi sót, és borsot.

medvehagyma szőnyeg

A medvehagymát lehetőleg ne főzzük együtt étellel hosszú ideig, mert elveszíti jellegzetes aromáját.

A középkorban a medvehagyma friss leveleit főleg a szervezet salaktalanítására és erősítésére használták. Ma már ismert tény, hogy kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre, krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, a szédülést, fejfájást enyhíti, a magas vérnyomást csökkenti, tisztítja a vesét és a húgyhólyagot, elősegíti a vizelet ürítését, és tisztítja a vért.

Egy dologra azért vigyáznunk kell! 
Enyhe vérlemezke- (trombocita-) összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik. Fontos, hogy véralvadásgátló szerekkel együtt NE alkalmazzuk és műtétek előtt sem javasolt.

Szűcs Sándor mesterszakács 
MNGSZ Egészséges Táplálkozás Bizottság

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.