Egészség hírek

Még a kocsi belsejében is károsodunk

Még a kocsi belsejében is károsodunk

A légszennyezés nem tréfál – egy új tanulmány szerint a káros szennyeződés még az autónk belsejében is elér minket, sőt, ott kétszer akkora, mint azt korábban a kutatók gondolták.

Kétszer nagyobb a káros légszennyezés szintje a gépkocsik belső terében, ha nagy a forgalom, mint azt a kutatók előzőleg hitték.

Ez az új, az Atmospheric Environment szaklapban publikált tanulmány az első, mely értékelte a kocsik belsejében levő, szennyező anyagoknak való kitettséget – mely oxidatív stresszt okoz a legforgalmasabb órákban.

A forgalomból eredő légszennyezettséget mérő szenzorokat jellemzően a föld felszínére helyezik el, , hogy folyamatos levegőmintákat vegyen a helyszínről egy 24 órás időszak alatt.

Benn az autóban kétszer akkora légszennyezésnek vagyunk kitéve?

Benn az autóban kétszer akkora légszennyezésnek vagyunk kitéve?

Mivel a kutatók számára ismert, hogy a kipufogógáz összetétele rövid idő alatt sokat változik ahhoz, hogy változó feltételeket teremtsen a sofőrök számára autójuk belsejében, összehasonlítva ezeket az útmenti érzékelők által rögzített értékekkel, a Duke és az Emory Egyetem, valamint a Georgia-i Technológiai Intézet mintavételi eszközöket alkalamzott az autóvezetők ülésén, mégpedig a legforgalmasabb reggeli órákban, Atlanta belvárosában.

Az eszközök kétszer akkora mennyiségű szemcsés anyagot fedeztek fel a kocsik belső terében, mint amennyit az útmenti érzékelők rögzítettek. Sőt, kétszer annyi vegyi anyag jelenlétét is érzékelték, amely oxidatív stresszt okoz, s légzőszervi betegségekhez, szívproblémákhoz, rákhoz és más, neurodegeneratív betegségekhez vezet.

Az oxidatív stressz köthető az Asperger-szindrómához, az ADHD-hez, a Parkinson- és az Alzheimer-kórhoz, az atherosclerosis-hoz, rákos megbetegedésekhez, autozmushoz, a sarlósejtes vérszegénységhez, a krónikus fáradtság szindrómához, a szívbetegséghez, szívelégtelenséghez és a depresszióhoz is.

„Nagyon úgy tűnik, hogy az emberek dupla akkora adagot kapnak a csúcsforgalomban légszennyezettségből – mondta Michael Bergin, a Duke Egyetem környezetmérnök professzora. – Ha ezek a vegyi anyagok valóban annyira rosszak ránk nézve, ahogyan azt a kutatók látják, az ingázóknak komolyan meg kéne fontolniuk, használják-e továbbra is a kocsijukat.”

B.A.

 

 

 

Kanye West ellenőrizgeti a béranyát

Kanye West ellenőrizgeti a béranyát

Véletlenszerűen kontrollálja a harmadik gyermeküket kihordó hölgyet a rapper – Kanye West és Kim Kardashian ugyanis béranyát fogadott, akinek szigorú szabályoka...
Nehezen tűnik el a narancsbőr

Nehezen tűnik el a narancsbőr

Szinte minden nő életét megkeseríti ez a bőrhiba. Attól ugyanis, hogy valaki lefogyott, nem jelent azt, hogy eltűnt a narancsbőr. Vajon mit lehet tenni?  
Melanie Griffith bejelentette: epilepsziás

Melanie Griffith bejelentette: epilepszi...

Beszélni kezdett betegségéről a színésznő. Melanie Griffith most árulta el, hogy 6 évvel ezelőtt epilepsziával diagnosztizálták. Ám négy esztendeje mentes a rem...
Sajtfesztivál Budapesten

Sajtfesztivál Budapesten

Igazi ínyencségekkel várják a gasztronómia szerelmeseit a rendezvényen, ahol több 300 különleges sajtot mutatnak be.   
Letette az alkoholt Ed Sheeran

Letette az alkoholt Ed Sheeran

Nem iszik szeszes italt a népszerű zenész biciklibalesete óta – Ed Sheeran szeretné, ha mielőbb felgyógyulna, ezt azonban lassítaná az alkoholfogyasztás.
Ezt csinálják a férfiak szakítás után

Ezt csinálják a férfiak szakítás után

Egy kapcsolat vége mindenkit megvisel, még a pasikat is, noha sokszor nem ezt mutatják.   
Justin Timberlake megható szerelmi vallomást tett

Justin Timberlake megható szerelmi vallo...

A közelmúltban ünnepelte a sztárpár évfordulóját, amelynek kapcsán az énekes romantikus posztot tett közzé közösségi oldalán.  
Négy nagyszerű ajándék ötlet férfiaknak

Négy nagyszerű ajándék ötlet férfiaknak

Mindenkivel előfordult már, hogy nem volt ötlete ajándék vásárlás terén, hiszen nem akart egy századik ugyanolyan tárgyat ajándékozni kedvesének és olyan holmit...
Meglepő, miért szakított Demi Lovato

Meglepő, miért szakított Demi Lovato

Az énekesnő a közelmúltban arról beszélt, hogy egy napon talán folytatják kapcsolatukat Wilmer Valderramával. Most viszont elárulta, miért szakított vele annak ...
Készíts öregedés elleni, csipkebogyós archidratálót!

Készíts öregedés elleni, csipkebogyós ar...

Tudtuk-e, hogy a csipkebogyó mag olajának hatékonysága a botox kezeléshez hasonló?  Ha a ráncok megelőzése a célunk, próbáljuk ki ezt a kiváló, saját készítésű ...
< >