Egészség hírek

Még a kocsi belsejében is károsodunk

Még a kocsi belsejében is károsodunk

A légszennyezés nem tréfál – egy új tanulmány szerint a káros szennyeződés még az autónk belsejében is elér minket, sőt, ott kétszer akkora, mint azt korábban a kutatók gondolták.

Kétszer nagyobb a káros légszennyezés szintje a gépkocsik belső terében, ha nagy a forgalom, mint azt a kutatók előzőleg hitték.

Ez az új, az Atmospheric Environment szaklapban publikált tanulmány az első, mely értékelte a kocsik belsejében levő, szennyező anyagoknak való kitettséget – mely oxidatív stresszt okoz a legforgalmasabb órákban.

A forgalomból eredő légszennyezettséget mérő szenzorokat jellemzően a föld felszínére helyezik el, , hogy folyamatos levegőmintákat vegyen a helyszínről egy 24 órás időszak alatt.

Benn az autóban kétszer akkora légszennyezésnek vagyunk kitéve?

Benn az autóban kétszer akkora légszennyezésnek vagyunk kitéve?

Mivel a kutatók számára ismert, hogy a kipufogógáz összetétele rövid idő alatt sokat változik ahhoz, hogy változó feltételeket teremtsen a sofőrök számára autójuk belsejében, összehasonlítva ezeket az útmenti érzékelők által rögzített értékekkel, a Duke és az Emory Egyetem, valamint a Georgia-i Technológiai Intézet mintavételi eszközöket alkalamzott az autóvezetők ülésén, mégpedig a legforgalmasabb reggeli órákban, Atlanta belvárosában.

Az eszközök kétszer akkora mennyiségű szemcsés anyagot fedeztek fel a kocsik belső terében, mint amennyit az útmenti érzékelők rögzítettek. Sőt, kétszer annyi vegyi anyag jelenlétét is érzékelték, amely oxidatív stresszt okoz, s légzőszervi betegségekhez, szívproblémákhoz, rákhoz és más, neurodegeneratív betegségekhez vezet.

Az oxidatív stressz köthető az Asperger-szindrómához, az ADHD-hez, a Parkinson- és az Alzheimer-kórhoz, az atherosclerosis-hoz, rákos megbetegedésekhez, autozmushoz, a sarlósejtes vérszegénységhez, a krónikus fáradtság szindrómához, a szívbetegséghez, szívelégtelenséghez és a depresszióhoz is.

„Nagyon úgy tűnik, hogy az emberek dupla akkora adagot kapnak a csúcsforgalomban légszennyezettségből – mondta Michael Bergin, a Duke Egyetem környezetmérnök professzora. – Ha ezek a vegyi anyagok valóban annyira rosszak ránk nézve, ahogyan azt a kutatók látják, az ingázóknak komolyan meg kéne fontolniuk, használják-e továbbra is a kocsijukat.”

B.A.

 

 

 

Eva Longoria ikrekkel terhes?

Eva Longoria ikrekkel terhes?

Bombaként robban pár nappal ezelőtt a hír, miszerint a színésznő állapotos. Most pedig azt pletykálják, hogy ikreket vár.   
4 jel, hogy a stressz már a hajadat is érinti!

4 jel, hogy a stressz már a hajadat is é...

Mindenbe beférkőzik, vigyázni kell vele – a stressz nemcsak mentálisan befolyásolhat bennünket, hanem kinézetünkre is komoly hatást gyakorol. Például a tincsein...
Kylie Jenner pánikba esett - le akarták fotózni

Kylie Jenner pánikba esett - le akarták ...

Aggódik a lányáért Kris Jenner. Kylie, akiről szeptember óta az a hír járja, hogy várandós, keveset teszi ki a lábát otthonról, minap azonban pánikban hívta fel...
Mennyi vitaminra van szüksége a macskának?

Mennyi vitaminra van szüksége a macskána...

Nem igényel különösebb figyelmet a háziállat vitaminigénye, azonban egy-két dologra érdemes gondot fordítani.   
Elhunyt a Cranberries énekesnője

Elhunyt a Cranberries énekesnője

Mindössze 46 évesen távozott az élők sorából Dolores O’Riordan, a Cranberries zenekar énekesnője. Január 15-én, Londonban hunyt el, ahol új dalok felvételével f...
Senki sem tökéletes

Senki sem tökéletes

Kutatások igazolják, hogy azok az édesanyák, akik mindenben a tökéletességre törekednek hajlamosabbak a depresszióra.   
Vonzóbb a pasi, ha foglalt?

Vonzóbb a pasi, ha foglalt?

Egy nemrégiben elkészült tanulmány szerint a nőknek sokkal jobban tetszenek azok a férfiak, akik már kapcsolatban élnek. Vajon mi lehet az oka?  
Kendall Jenner ledobta a textilt

Kendall Jenner ledobta a textilt

A népszerű modell a testvéreihez hasonlóan megvált ruháitól egy fotózás kedvéért. Nézd csak!  
A kevés hús segíthet a fogyásban?

A kevés hús segíthet a fogyásban?

Kutatók szerint hiába figyelnek a fogyni vágyók arra, hogy mennyit esznek a sok hús gátolhatja a súlyvesztést.   
Eljegyezték Britney Spears-t?

Eljegyezték Britney Spears-t?

Okot adott a találgatásokra a tehetséges énekesnő – Britney Spearsről ismert, hogy 2016 vége óta a nála fiatalabb Sam Ashgarival jár, de vajon már a vőlegénye i...
< >