Egészség hírek

Még a kocsi belsejében is károsodunk

Még a kocsi belsejében is károsodunk

A légszennyezés nem tréfál – egy új tanulmány szerint a káros szennyeződés még az autónk belsejében is elér minket, sőt, ott kétszer akkora, mint azt korábban a kutatók gondolták.

Kétszer nagyobb a káros légszennyezés szintje a gépkocsik belső terében, ha nagy a forgalom, mint azt a kutatók előzőleg hitték.

Ez az új, az Atmospheric Environment szaklapban publikált tanulmány az első, mely értékelte a kocsik belsejében levő, szennyező anyagoknak való kitettséget – mely oxidatív stresszt okoz a legforgalmasabb órákban.

A forgalomból eredő légszennyezettséget mérő szenzorokat jellemzően a föld felszínére helyezik el, , hogy folyamatos levegőmintákat vegyen a helyszínről egy 24 órás időszak alatt.

Benn az autóban kétszer akkora légszennyezésnek vagyunk kitéve?

Benn az autóban kétszer akkora légszennyezésnek vagyunk kitéve?

Mivel a kutatók számára ismert, hogy a kipufogógáz összetétele rövid idő alatt sokat változik ahhoz, hogy változó feltételeket teremtsen a sofőrök számára autójuk belsejében, összehasonlítva ezeket az útmenti érzékelők által rögzített értékekkel, a Duke és az Emory Egyetem, valamint a Georgia-i Technológiai Intézet mintavételi eszközöket alkalamzott az autóvezetők ülésén, mégpedig a legforgalmasabb reggeli órákban, Atlanta belvárosában.

Az eszközök kétszer akkora mennyiségű szemcsés anyagot fedeztek fel a kocsik belső terében, mint amennyit az útmenti érzékelők rögzítettek. Sőt, kétszer annyi vegyi anyag jelenlétét is érzékelték, amely oxidatív stresszt okoz, s légzőszervi betegségekhez, szívproblémákhoz, rákhoz és más, neurodegeneratív betegségekhez vezet.

Az oxidatív stressz köthető az Asperger-szindrómához, az ADHD-hez, a Parkinson- és az Alzheimer-kórhoz, az atherosclerosis-hoz, rákos megbetegedésekhez, autozmushoz, a sarlósejtes vérszegénységhez, a krónikus fáradtság szindrómához, a szívbetegséghez, szívelégtelenséghez és a depresszióhoz is.

„Nagyon úgy tűnik, hogy az emberek dupla akkora adagot kapnak a csúcsforgalomban légszennyezettségből – mondta Michael Bergin, a Duke Egyetem környezetmérnök professzora. – Ha ezek a vegyi anyagok valóban annyira rosszak ránk nézve, ahogyan azt a kutatók látják, az ingázóknak komolyan meg kéne fontolniuk, használják-e továbbra is a kocsijukat.”

B.A.

 

 

 

Lily-Rose Depp levetkőzött

Lily-Rose Depp levetkőzött

A népszerű színész, Johnny Depp fiatal lánya ledobta a textilt egy fotózás kedvéért. 
Életműdíjat kap Morgan Freeman

Életműdíjat kap Morgan Freeman

Friss információk szerint jövő év januárjában adják át a színésznek az elismerő díjat.
Victoria Beckham bővíti sminkpalettáját

Victoria Beckham bővíti sminkpalettáját

A hölgyek magabiztosságát szeretné fokozni az egykori Spice Girls-énekesnő, aki az utóbbi évtizedben neves dizájnerré nőtte ki magát – új sminkkészletének is ez...
Matt LeBlanc felhagy a színészkedéssel?

Matt LeBlanc felhagy a színészkedéssel?

A Jóbarátok egykori szereplője még csak 50 éves, mégis úgy gondolja, hogy ideje visszavonulnia.  
Mi köze az artériákban levő kalciumnak a szívrohamhoz?

Mi köze az artériákban levő kalciumnak a...

Növelheti a szívinfarktus esélyét a kalcium felgyűlése a szív koszorúereiben – állapította meg a Texas Southwestern Egyetem tanulmánya.
Rihanna kimondja a boldogító igent?

Rihanna kimondja a boldogító igent?

Képzeld, a legfrissebb pletykák szerint a népszerű sztár nemsokára férjhez megy.
Az őszi CND™ NIGHTSPELL KOLLEKCIÓ

Az őszi CND™ NIGHTSPELL KOLLEKCIÓ

 „Öröm a CND köröm a Belvárosiból! Hiszen a vendég is érzi a különbséget!”
Az éneklés jó hatással van a Parkinsonra?

Az éneklés jó hatással van a Parkinsonra...

Segíthet a Parkinson-kórban szenvedőknek az éneklés – derítette ki egy kutató. A terápia lényege persze nem az, hogy a páciensek jobban tudjanak dalolni.
Banános kenyér – csészében!

Banános kenyér – csészében!

Kedvünk lenne egy kellemes gyümölcsös desszerthez, de csak egy adagot fogyasztanánk el szívesen? Készítsük el csészében – például a banános kenyeret!
Justin Bieber ismét balhézott

Justin Bieber ismét balhézott

A botrányairól elhíresült énekesnek ezúttal egy profi boxóval akadt össze a bajsza. Vajon mikor változtat viselkedésén?
< >