Megelőzhető a mellrák?

Egy friss kutatás szerint, aki sok rostos ételt fogyaszt, annál kisebb a mellrák kialakulásának az esélye.
A Harvard Egyetem kutatói nemrég végeztek egy felmérést, amely a daganatos betegségeket kutatta. Ezúttal a serdülőket és a fiatal nőket vizsgálták meg. Korábban egyébként nem igazán volt arra példa, hogy a fiatalkori étrend és a mellrák között összefüggést kerestek volna.
Mint kiderült, a rostban gazdag étrend csökkenti a halálos betegség kialakulását. Azoknál a fiataloknál, akik sok rostos ételt ettek ugyanis 12-19 százalékkal alacsonyabb volt a mellrák kockázata.
Érdekesség, hogy minél több ilyen ételt fogyasztottak annál nagyobb volt a különbség. A serdülőknél szintén 16-24 százalékkal csökkent a betegség kialakulásának esélye. A legjobb ételnek pedig a sok zöldség és gyümölcs minősült. Egyelőre azonban ezek csak feltételezések, de igen sok összefüggést találtak a két dolog között.
N.O.