2020. 03. 18. - 10:40

Meggylé javíthatja mozgás teljesítményünket

Meggylé javíthatja mozgás teljesítményünket

A tudósok számára régóta ismert, hogy a meggylé csökkenti az erővesztést és javítja az izmok felépülését intenzív testmozgást követően – úgy tűnik, a mozgás teljesítményét is növeli.

Javíthatja a testmozgás teljesítményét a meggylé fogyasztása – kutatók szerint az eddig is ismert volt, hogy mérsékeli az erővesztést és javítja az izmok intenzív mozgást követő felgyógyulását, egy új kutatás  azonban most azt mutatja, hogy a mozgási teljesítményt is javítja.
 
A meta-analízis, melyet a Journal of the American College of Nutrition szaklap közölt, rávilágított, hogy a meggylé növelte a kitartást a tanulmány résztvevői körében.
 
„A meggylé hasznosításának előnyeit alaposan megvizsgáltuk, a teljesítményjavításra viszont kevés bizonyíték volt, az eredmények vegyesek” – mondta Philip Chilibeck, a kanadai Saskatchewan-i egyetem munkatársa, a tanulmány társ-szerzője.
 
Növelheti a mozgás teljesítményét a meggylé
Növelheti a mozgás teljesítményét a meggylé
 
A jelenlegi meta-analízis eredményei azt mutatták, hogy a meggylé segíti a teljesítmény javítását, s a kutatók jobb betekintést nyertek az ezen előnyért felelős, lehetséges mechanizmusba – tette hozzá.
 
Az új elemzés 10 korábban publikált tanulmány eredményeit is analizálta a meggylé és az edzésből való felépülés kapcsán.
 
A 10 vizsgálat közül kilenc hosszabb távú meggyléfogyasztásra vonatkozott (2-7 nappal a testmozgás előtt), a meggy adagolása pedig a vizsgálatok során eltérő volt, magába foglalta a 200–500 mg / nap kapszula vagy por formát, a 60–90 ml / nap meggylé-koncentrátumot, hígítva 100–510 ml vízzel, illetve a 300–473 ml / nap meggylé fogyasztását.
 
A napi fogyasztott antocianinok mennyisége 66 és 2760 mg között volt. A 10 vizsgálat összesített eredményei azt mutatják, hogy a meggykoncentrátum esetében jelentősen javult a kitartási teljesítmény, s a 10 vizsgálat közül kettő önmagában is jelentős teljesítménynövelő hatást mutatott.
 
A metaanalízis arra a következtetésre jutott, hogy a meggy gyümölcskoncentrátum vagy por formája lényegesen javította a kitartást igénylő gyakorlati teljesítményt, ha a hét naptól 1,5 óráig fogyasztották az alanyok kerékpározás, úszás vagy futás előtt.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.