2019. 10. 16. - 10:40

Megkérdőjelezték a vörös és feldolgozott hús egészségtelenségét

Megkérdőjelezték a vörös és feldolgozott hús egészségtelenségét

Nagy port kavart egy új tanulmány, amely állítja: több korábbi kutatás elemzése során nem talált egyértelmű összefüggést a vörös és feldolgozott hús fogyasztása és a komoly egészségügyi problémák között.

A vörös és a feldolgozott húsok hívei bizonyára örömmel olvassák majd, hogy egy kutatócsoport nagyszabású tanulmányt jelentetett meg arról: véleményük szerint nincs összefüggés a vörös és feldolgozott húsok fogyasztása és az olyan egészségügyi problémák között, mint a szívbetegség és a rák.
 
A felfedezés kimondottan összezavarta vezető egészségügyi és táplálkozási szakértőket, hiszen ők régóta azt javasolják: lehetőség szerint kevés vörös húst és feldolgozott terméket fogyasszunk, mert ha nem így teszünk, annak egészségünk látja a kárát. A szakemberek további vizsgálatokat szeretnének.
 
Az új kutatás a már létező tanulmányokból gyűjtött adatokat, hogy áttekintse a vörös hús és feldolgozott hús, valamint a rák, szívbetegség, stroke és cukorbetegség közötti összefüggést. Mint írták, a bizonyíték gyenge lábakon áll ahhoz, hogy teljes biztonsággal kijelenthessék: létezik kapcsolat.
 
Egyes kutatók szerint a vörös hússal nincs igazán gond
Egyes kutatók szerint a vörös hússal nincs igazán gond
 
A szakcikkek 5 meta-elemzést foglalnak magukba, a meglévő adatok áttekintését és számos iránymutatást. A készítő NutriRECS, mely klinikai, táplálkozási és közegészségügyi tartalmi ismeretekkel bíró önálló csoport, egy szerkesztővel is átnézette a cikksorozatot.
 
A NutriRECS azt tanácsolja: ne változtassanak a felnőttek a vörös hús és feldolgozott hús-fogyasztásukon, s ez bizony teljesen ellentmond még az Egészségügyi Világszervezet ajánlásainak is. Megkérdőjelezi számos korábbi tanulmány javaslatát, melyeket az elmúlt évszázadban jelentette meg, ugyanis ezek mind leszögezik: egészségünk és környezetünk a kevesebb vörös hús fogyasztásából profitál.
 
Megközelítésük nagyon más, mint a korábbiak – jelentette ki Bradley Johnston, PhD, a cikkek szerzője, a NutriRECS társalapítója.
 
Mint mondta: „Nem a társadalmi, hanem az egyéni megközelítést választottuk.  Úgy gondoljuk, az embereknek tökéletesen informáltnak kell lenniük, ha egészségüket érintő fontos döntést hoznak meg a leginkább releváns adatok alapján. Csak kérdés, mennyire lehetünk biztosak a bizonyítékokban? Ami előttünk állt, gyakran nem értékelte a bizonyítékok bizonyosságát, illetve ha igen, akkor sűrűn volt megbízhatatlan.”
 
Az Annals of Internal Medicine-ben közzétett cikksorozat kapcsán legalább hat szervezet adott ki nyilatkozatot, vagy kereste meg Christine Laine orvos-főszerkesztőt. Volt, aki vissza akarta vonatnia  cikkeket.
 
A különböző szakemberek és szervezetek aggályosnak tartják, hogy kimaradhattak tanulmányok, kiemelik a hiányos képet, a nem megfelelő elemzést, az ellentmondásos adatokat és zavarónak tartják az üzenetet. Hozzáteszik azt is, hogy a cikkek figyelmen kívül hagyják a környezet megóvására tett erőfeszítéseket.
 
Johnston szerkesztő azonban kiállt a cikksorozat mellett, s mint mondta, a publikáció előtti kampány a cikkek visszavonására véleménye szerint nem megfelelő módszer a tudományos diskurzus elindítására.
 
Eközben kutatók tucatjai, szakértők és az amerikai kormányzati hatóság is amellett áll ki, hogy a komoly betegségek és a krónikus megbetegedések is megelőzhetők az életmód-váltással.
 
Feltételezhető, hogy a történetnek ezzel még nincs vége.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.