2018. 10. 08. - 10:40

Megvan, hogy miért élnek tovább a nők?

Megvan, hogy miért élnek tovább a nők?

Régóta rejtély, mi az oka annak, hogy a hölgyek élete sokszor jóval hosszabb, mint a férfiaké. A kutatók szerint ennek természetes fizikai magyarázata is van.

A nők tovább élnek, mint a férfiak – ez nem újdonság. A kutatók azonban máig nem értik teljes mértékben, mi az oka a jelenségnek. A San Diego-i Kaliforniai Egyetem szakemberei most újabb betekintést kaptak abba, mi állhat a dolog hátterében.

Az Észak-Amerikai Menopauza Társulat éves találkozóján fognak beszámolni arról, hogy bizonyos, természetes fizikai tulajdonságok is hozzájárulnak a nők élethosszához.

S miközben ez a nemek közötti különbség nem teljesen világos, az közismert, hogy a férfiakra jellemző, kockázatos magatartásnál, így a dohányzásnál vagy az alkoholfogyasztásnál több ok állhat a háttérben.

A kutatók úgy vélik, hogy részben az ösztrogénnek köszönhető, mely megvédi a nőket a szívbetegségtől, hosszabb ideig az életük során.

A nők hosszabb ideig élnek - természetes okokból?

A nők hosszabb ideig élnek - természetes okokból?

Ám annak megértéséhez, miért öregszenek lassabban a nők, mint a férfiak, a kutatók a sejtöregedés sebességét vizsgálták meg.

Az egyik biológiai különbség ugyanis születéstől fogva a két nem között az, hogy a hölgyek hosszabb telomerekkel rendelkeznek. A telomer a kromoszómát alkotó DNS-szál két végén levő, rövid, többszörösen ismétlődő szakasz. A tudósok régóta tudják, hogy ezek kiemelt fontosságúak az egészséges, hosszú életet illetően.

Dr. Elissa Epel részletes betekintést kínált olyan tényezőkbe, melyek a telomerek hosszát modulálják, különös tekintettel a nők reproduktív egészségére, hormonjaira és mentális egészségére.

A hosszabb telomerek előrejelzik a szív- és érrendszeri betegségek kisebb valószínűségét és sok esetben a hosszabb életet is, mint a férfiaké.

„Egyes kísérleti tanulmányok azt sugallják, hogy az ösztrogénnek való kitettség növeli a telomeráz aktivitást, azét az enzimét, amely meg tudja védeni és megnyújtja a telomereket” – mondta dr. Epel.

A szakember ugyanakkor felhívta a figyelmet arra is, hogy a telomerek idő előtt rövidülhetnek, ha stressz, krónikus vagy gyermekkori pszichológiai nehézségek közbelépnek.

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.