2019. 01. 30. - 10:55

Mesterséges bőr segíthet az égések áldozatain

Mesterséges bőr segíthet az égések áldozatain

A jövőben arra is lesz lehetőség, hogy akik égési sérüléseket szenvedtek el, mesterséges bőrrel épüljenek fel – ez a bőr képes lesz az érzékelésre, s ezen keresztül sok egyéb dologra.

Hatalmas segítség az égési sérülteknek: kutatók új szenzort fejlesztettek ki, melyet a szilikonba helyezett vas-oxid nanorészecskékkel alkottak meg, s ígéretesnek tűnik a bőr helyettesítésére.
 
Az égést elszenvedettek segítése mellett arra is alkalmas lehet, hogy védőfelszerelést készítsenek belőle a veszélyesen magas értékű mágneses mezőknek kitett emberek számára, de még arra is képes, hogy figyelmeztesse a szülőket, ha a gyermekük mély vízbe esik a medencében.
 
A kutatók olyan, hordható érzékelőt dolgoztak ki, amely képes a bőr érzékelését imitálni, ez pedig olyan előrehaladás, amely lehetővé teszi a mesterséges bőrrel rendelkezők számára is az érzékelést.
 
A sérültek nem képesek érzékelni - a mesterséges bőr ezt újra lehetővé teheti
A sérültek nem képesek érzékelni - a mesterséges bőr ezt újra lehetővé teheti
 
Az emberi bőr képes a nyomás, a meleg, a hideg, a rezgés érzékelésére – ezek olyan kritikus biztonsági funkciók, melyeket az emberek többsége magától értetődőnek tart.
 
Ám azok számára, akik megégtek, művégtagot kaptak vagy egyéb okból elveszítették a bőrük érzékelését, ez nem igaz. Mivel nem éreznek dolgokat, könnyebben meg is sérülhetnek.
 
Az új, vas-oxid nanorészecskékből készült szilikon megfelelő bőrhelyettesítőként szolgálhat, s az anyag a mágneses mezők, a hanghullámok és a rendellenes viselkedés észlelésére is képes – mondta el Islam Mosa, a Connecticut-i Egyetem kémikusa, a kutatócsoport tagja.
 
Az új érzékelő, melyről az Advanced Materials szaklapban számoltak be, rézhuzalba csomagolt szilikon csővel van ellátva, és egy speciális folyadékkal, amely apró vas-oxid részecskékből épül fel.
 
Amikor ezt a csövet valamilyen nyomás nehezíti, a nanorészecskék elmozdulnak és az elektromos jel alakul ki. Ugyanígy, a hanghullámok hullámokat hoznak létre a folyadékban.
 
A kutatók felfedezték, hogy a mágneses mező megváltoztatja a jeleket. Ha egy, a szenzort viselő ember megváltoztatja az elektromos jeleket, a kutatócsoport szerint azt is meg lehet mondani, hogy az adott személy gyalogol, fut, ugrál vagy úszik.
 
A felfedezés több szempontból is nagyon hasznos lehet a sérültek, illetve sérülésnek fokozottan kitett emberek számára.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.