2024. 07. 08. - 08:50

Mielőtt demenciába váltana - Enyhe kognitív zavarokkal küzdő embereken segít Carmen robot

Mielőtt demenciába váltana - Enyhe kognitív zavarokkal küzdő embereken segít Carmen robot

Kisméretű asztali robot segíthet olyan embereknek, akik enyhe kognitív zavarokkal küzdenek – a Carmen stratégiákat tanít a memória és a végrehajtó funkciók javítására.

Megérkezett CARMEN, egy kisméretű asztali robot, amelyet arra terveztek, hogy segítsen az enyhe kognitív károsodásban (MCI) szenvedőknek elsajátítani a memóriát, a figyelmet és a végrehajtói funkciókat javító készségeket a saját otthonunkban.
 
A CARMEN a Cognitively Assistive Robot for Motivation and Neurorehabilitation rövidítése, azaz kognitívan támogató robot motiváció és neurorehabilitáció céljából.  
 
Ellentétben a többi, ezen a téren fellelhető robottal, a CARMEN-t a San Diego-i Kaliforniai Egyetem kutatócsoportja fejlesztette ki klinikusokkal, enyhe kognitív károsodásban szenvedőkkel és gondozó partnereikkel együttműködve.
 
A robot a maga nemében az egyetlen 
 
A kutatók legjobb tudása szerint a CARMEN az egyetlen olyan robot, amely kompenzációs kognitív stratégiákat tanít a memória és a végrehajtó funkciók javítására.
 
„Meg akartunk győződni róla, hogy értelmes és gyakorlatias találmányokat biztosítunk" - mondta Laurel Riek, a San Diego-i Egyetem számítástechnika és sürgősségi orvostudomány professzora, a tanulmány vezető szerzője. Olvasd el: Mesterséges intelligencia segít feldezeni az Alzheimer-kór két genetikai variánsát
 
Kisméretű asztali robot segíthet olyan embereknek, akik enyhe kognitív zavarokkal küzdenek
Kisméretű asztali robot segíthet olyan embereknek, akik enyhe kognitív zavarokkal küzdenek
 
Az MCI a tipikus öregedés és a demencia közötti szakasz. A kognitív működés különböző területeit érinti, beleértve a memóriát, a figyelmet és a végrehajtó működést. A 65 év felettiek körülbelül 20 százaléka szenved ettől az állapottól, s évente akár 15 százalékuknál átalakul a dolog demenciává.
 
A meglévő farmakológiai kezelések eddig nem tudták lassítani vagy megakadályozni azt az előrehaladást, a viselkedési kezelések azonban segíthetnek.
 
A kutatók a CARMEN-t úgy programozták be, hogy egyszerű kognitív tréning gyakorlatokat hajtson végre. A robot például megtaníthatja a résztvevőket, hogy rutinszerűen helyeket hozzanak létre, ahol fontos tárgyakat, például kulcsokat hagyhatnak; vagy tanuljanak jegyzetelési stratégiákat, hogy emlékezzenek a fontos dolgokra. A CARMEN ezt interaktív játékokon és tevékenységeken keresztül teszi.
 
Mit kell tudnia egy ilyen robotnak?
 
A kutatócsoport egy világos kritériumrendszert szem előtt tartva hozta létre a CARMEN-t. Fontos, hogy az emberek önállóan, klinikus vagy kutató felügyelete nélkül tudják használni a robotot. Emiatt a CARMEN-nek plug and play, azaz sok mozgó, karbantartást igénylő alkatrész nélkül tervezték.
 
A robotnak képesnek kell lennie arra is, hogy korlátozott internet-hozzáféréssel működjön, mivel sokan nem jutnak hozzá a megbízható kapcsolathoz.
 
Emellett fontos, hogy a robot hosszú ideig működjön, világosan kommunikáljon a felhasználókkal; együttérzést és empátiát fejezzen ki egy személy helyzete iránt és bizosítson pihenőket a kihívást jelentő feladatok után, hogy segítse az elkötelezettség fenntartását.
 
A kutatók egy hétre telepítették a CARMEN-t enyhe kognitív károsodással rendelkező emberek otthonába, akik ezután több feladatot is elvégeztek a robottal, például meghatározták a rutinszerű helyeket, ahol a háztartási dolgokat hagynak, hogy ne vesszenek el, illetve feladatokat helyeztek el a naptárban, hogy ne felejtsék el azokat.
 
Bevált a módszer
 
A kutatók több olyan klinikus otthonába is telepítették a robotot, akik tapasztalattal rendelkeznek az MCI-s betegek kezelésében. A résztvevők mindkét csoportja kérdőíveket és interjúkat töltött ki az egyhetes bevetések előtt és után.
 
A CARMEN-nel töltött hét után az enyhe kognitív károsodással küzdő résztvevők olyan stratégiák és viselkedési formák kipróbálásáról számoltak be, amelyeket korábban lehetetlennek minősítettek.
 
Minden résztvevő azt mondta, hogy a robot használata egyszerű. A három közül ketten könnyen érthetőnek találták a tevékenységeket, egyik felhasználó küzdött csak nehézségekkel.
 
Mindannyian azt állították, szeretnének több interakciót a robottal.
 
„Kiderült, hogy a CARMEN önbizalmat adott a résztvevőknek ahhoz, hogy mindennapi életükben kognitív stratégiákat alkalmazzanak, sőt lehetőséget láttak a CARMEN-ben arra is, hogy nagyobb szintű autonómiát adjon nekik vagy más alkalmazásokhoz használják fel azt" - tudatták a kutatók.
 
A kutatócsoport eredményeit az ACM/IEEE Human Robot Interaction konferencián mutatta be, ahol egyébként a legjobb tanulmány díjra jelölték.
 
A következő lépésben a szakemberek a robotot több otthonban telepítik majd.
 
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.