2019. 07. 08. - 09:00

Milliók szenvednek a „másodkézből ivás” miatt

Milliók szenvednek a „másodkézből ivás” miatt

Az úgynevezett másodkézből ivás éppolyan káros, mint a másodkézből dohányzás. Mit jelent ez? Az alkalmi ivások is igen rizikósak. S azok, akik isznak, a körülöttük levőkre veszélyt jelentenek – állítja egy tanulmány.

Ahogyan a másodkézből dohányzás, úgy a másodkézből ivás is komoly problémának tűnik a társadalomban. Az emberek millió szenvednek ugyanis azok miatt, aki sokat isznak és bevonják őket is. Nagy gond azonban az is, hogy ittas viselkedésükkel kárt okoznak másoknak – mutatott rá egy tanulmány.
 
Egy, az amerikai nemzeti felmérés adatai alapján végzett felmérés azt mutatta, hogy a nők 21- és a férfiak 23 százaléka – ami esetükben 53 millió ember – szenvedett el károsodást az elmúlt egy évben amiatt, mert a környezetében más iszik.  
 
A másodkézből ivás is nagy veszélyt jelenthet
A másodkézből ivás is nagy veszélyt jelenthet
 
Ezek a veszélyek lehetnek fenyegetések, zaklatás, tönkrement tulajdon vagy vandalizmus, fizikai agresszió, a vezetéssel kapcsolatos sérülés, pénzügyi vagy családi problémák.
 
A leggyakoribb a fenyegetés és a zaklatás – erről a megkérdezettek 16 százaléka számolt be – mutattak rá a Madhabika B. Nayak által vezetett Alkoholkutató Csoport kutatói, a kaliforniai Oaklandi Közegészségügyi Intézet programján belül.
 
A tapasztalt kárfajták nemek szerint különböztek. A nők nagyobb valószínűséggel jelentettek pénzügyi és családi problémákat, míg a tönkrement vagyont, a vandalizmust és a fizikai agressziót sokkal inkább a férfiak jelentették.
 
A hölgyek számára gyakran a háztartásban élő, súlyos – legtöbbször férfi – ivók jelentenek veszélyt, a férfiak számára a családban jelenlevő nagyivók.
 
További tényezők is kiemelhetőek, beleértve az életkort és a személy saját alkoholizálását is.
 
A 25 évesnél fiatalabbaknál nagyobb a kockázata annak, hogy valaki más iszik.
 
Sőt, azok is azt állítják: kárt szenvedtek el mások alkoholizálása miatt, akiknek a fele maga is iszik szeszes italt.
 
László Adrienn
 

 

 

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.