2019. 01. 28. - 10:45

Minden napra egy tojás – nagyon is előnyös

Minden napra egy tojás – nagyon is előnyös

A tojást az egyik legjobb, legolcsóbb és legízletesebb tápanyagforrásnak tartják a világon. Mindenkinek ajánlott, ráadásul egy új tanulmány szerint napi egy tojás a szív- és érrendszeri betegségeket is távoltartja.

Noha korábban voltak kétségek azt illetően, hány tojást szabad megenni naponta, mára a szakemberek is úgy gondolják: egy tojás kimondottan javasolt.
 
Ez az élelmiszer az egyik legjobb, legolcsóbb és legízletesebb tápanyagforrásunk, ezért mindenki jól teszi, ha gyakran fogyasztja – gyermekektől a várandós nőkig. Diabéteszeseknek ugyancsak javasolt.
 
Most egy új, kínai tanulmány arra is rámutatott, hogy a napi 1 tojás elfogyasztása csökkenti a szív- és érrendszeri betegségek esélyét. A tanulmány kiderítette, hogy akik valóban esznek naponta 1 tojást, azok 18 százalékkal mérsékelik annak valószínűségét, hogy valamilyen kardiovaszkuláris betegség miatt haljanak meg.
 
Napi egy tojás kifejezetten javasolt a szív- és érrendszer egészségéhez
Napi egy tojás kifejezetten javasolt a szív- és érrendszer egészségéhez
 
A HeartEarlier folyóiratban megjelentetett dokumentum megemlíti, hogy bár számos félreértés volt az elmúlt évtizedben a tojás fogyasztásával kapcsolatban – többek között összefüggésbe hozták a szívbetegséggel – ez az élelmiszer igenis egészséges.
 
A félreértés alapja az volt, hogy bár magas minőségű fehérjét és egyéb pozitív táplálkozási összetevőket tartalmaz, nagyobb mennyiségben van benne koleszterin is – melyet ártalmasnak tartanak.
 
Későbbi kutatások ugyanakkor meghatározták a pontos kapcsolatot a tojás és a szív- és érrendszeri betegségek között. A kutatók felfedezték, hogy napi 1 tojás elfogyasztása csökkenti a szívbetegség esélyét, szemben azzal, ha valaki egyáltalán nem eszik ebből az élelmiszerből.
 
Azoknak a tanulmány-résztvevőknek, akik több mint 1 tojást ettek naponta, már 26 százalékkal kisebb esélyük volt arra, hogy vérzéses stroke-ot kapjanak. A tojásevők esetében 28 százalékkal kevesebb volt a valószínűsége, hogy ezen stroke miatt haljanak meg. Az iszkémiás stroke esélye 12 százalékkal volt kisebb a tojást fogyasztóknál.
 
A Metabolism szaklapban közölt tanulmány demonstrálta, hogy a reggeli gyanánt megevett tojás más, kalóriában hasonló ételekhez képest sokkal nagyobb telítettséget eredményezett és mérsékelte a szervezetbe bevitt étel mennyiségét a nap későbbi időszakában. Vagyis, a testtömegindex és a derék kerülete is kisebb lett a tojásevők körében.
 
A tojás ezen felül javítja a memóriát és csökkenti a demencia valószínűségét. A benne levő 6 gramm fehérje hozzájárul ahhoz, hogy izmot építsünk és a szövetek megújuljanak. A szép haj és bőr érdekében érdemes növelni fehérje-fogyasztásunkat, ehhez is ideális a napi 1 tojás.
 
A tojássárgájában cinket, vasat, A-, B-, D-vitamint, riboflavint, kalciumot, vasat, foszfort, luteint találunk, melyek a szem egészségét és az agy fejlődését is támogatják.
 
Az American Journal of Clinical Nutrition szaklap tanulmánya azt is hozzáteszi, hogy a heti 12 tojás nem növeli a szív- és érrendszeri kockázatot olyan embereknél, akik a diabétesz „előszobájában” állnak vagy már 2-es típusú diabétesszel küzdenek. A tojásnak ugyanis nincs különösebb hatása a szívbetegséggel összefüggő LDL-koleszterinszintre.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.