2017. 11. 28. - 00:00

Mire számíthat egy idős ember napjainkban?

Mire számíthat egy idős ember napjainkban?

"Kinyitom a szemem. Szerintem reggel lehet, mert világos van, betűz a nap az ablakon. Felkelek. Illetve tudom, hogy fel kellene kelnem, de olyan nehezem mozdul a lábam. Annyira fáj! Nem emlékszem tegnap milyen nap volt. Majd megnézem a naptárban. Tulajdonképpen mindegy, mert a hónapot sem tudom. Minden nap egyforma. Pisilni kell!”

 

Egy magányosan élő idős ember gondolatai lehetnének a fenti mondatok.

Érdemes megállnunk egy pillanatra, hogy végig gondoljuk, van-e egyedül élő idős, esetleg beteg hozzátartozónk, ismerősünk, akit régen látogattunk, elfelejtettünk.

Biztosan akad egy!

Az élet emberi, méltóságteljes befejezése mindenkinek alanyi jogon járna, ugyanúgy, mint a kiegyensúlyozott gyermekkor. Idős hozzátartozónk, mint egy gyermek, gondoskodásra, törődésre szorul.

Az otthon ápolás a legemberibb megoldás

Az otthonápolás a legemberibb megoldás 

A modernkor idős embere mire számíthat?

Az időskorúak számának emelkedése világjelenség! Az Egészségügyi Világszervezet szerint 50-60 éves korig tart az áthajlás kora. Bátran kijelenthetem, hogy felgyorsult, modern világunkban tolódnak ezek a folyamatok. Újjáalakul a család szerepe is a folyamatban, hiszen már szinte elképzelhetetlen, hogy a több generáció együtt éljen, akkor mikor a munkaerő folyamatosan vándorol, „ott élünk, ahol a munkahelyünk van”. Az idős szülő magára marad, egyedül kell megbirkóznia a változásokkal!

Nézzük a fizikai átalakulásokat! Az igaz, hogy minden esetben változik a test izom, víz, és zsírtömege. Változik a testsúly, nő a betegségek kockázata. Csökkenhet a folyadékbevitel, mely ebben az életszakaszban kifejezetten veszélyes pl. a szívinfarktust, agyvérzést okozhat. Az idős ember rosszul viseli a kórházat. Ha lassabban tér vissza a napi rutin feladatok önálló ellátásához, szövődmények léphetnek fel.

A szociális ellátás, mely idén nagy figyelmet kapott a kormánytól, intézményi kereteken belül is segítség lehet. Az önkormányzatok, egyházak mindig üzemeltettek gondozói szolgálatokat.

A legrugalmasabb, legemberibb megoldás az otthonápolás, mely gyógyír a közérzetre is, megőrizheti az idős ember egészségügyi állapotát a pszichikai visszahatáson keresztül.

Otthonápolással kapcsolatban érdeklődni a következő email címen lehet:

idosgondozas@mconet.hu

Kereskedő Emőke 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.