2014. 02. 11. - 19:01
Mit ehetünk a csontjainkért?

Csontjaink egészsége nem csak idősebb korban, fiatalon is nagyon fontos. Cikkünkből megtudhatja, hogy melyek azok az ételek melyek tápanyagtartalma kedvezően hat csontjainkra.
Az emberi csontváz 206 csontból épül fel a járulékos csontokat nem számítva. A csontok szervezetünkben ízületekkel kapcsolódnak egymáshoz, melyeket szalagok rögzítenek. A csontok anyaga kemény és szilárd, ám egyúttal rugalmas is. Külső felszínét csonthártya borítja, üregét pedig a csontbelhártya béleli.
Leggyakoribb betegsége a csontritkulás, mely a csontok anyagcsere-betegségét jelenti. A betegség a csontszövet mennyiségi megfogyatkozásával jár, mely egy bizonyos szint után fájdalmat, elváltozásokat okozhat, valamit jelentősen megnöveli a csonttörések kockázatát.
Táplálkozásunkkal a megfelelő kálciumbevitellel tehetünk csontjaink egészségének megőrzéséért. Az emberi szervezet átlagosan 1 kg kálciumot tartalmaz, melynek 99%-át a csontszövetek hasznosítják, maradék 1%-a pedig az idegrendszer és az izmok működésében vesz részt.
Leggyakoribb betegsége a csontritkulás, mely a csontok anyagcsere-betegségét jelenti. A betegség a csontszövet mennyiségi megfogyatkozásával jár, mely egy bizonyos szint után fájdalmat, elváltozásokat okozhat, valamit jelentősen megnöveli a csonttörések kockázatát.
Idősebb korban fontos a rendszeres orvosi kontrollvizsgálat
A kalcium szerepe a csontokbanTáplálkozásunkkal a megfelelő kálciumbevitellel tehetünk csontjaink egészségének megőrzéséért. Az emberi szervezet átlagosan 1 kg kálciumot tartalmaz, melynek 99%-át a csontszövetek hasznosítják, maradék 1%-a pedig az idegrendszer és az izmok működésében vesz részt.
A napi optimális kálcium bevitel felnőttkorban 800 mg, idősebbkorban pedig 1200-1500 mg.
Ételek, melyek kálciumot tartalmaznak
A legjobb kalciumforrások a tej és a tejtermékek, mivel ezekben minden olyan tényező adott, ami segíti a kalcium felszívódását és a csontokba való beépülését. De magas kálcium tartalommal bírnak a különböző halszármazékok és egyes zöldségek is.A tejtermékek magas kálciumtartalommal bírnak
Kálciumtartalmú ételek:
- Natúr joghurt
- Tej
- Sajt
- Tojás
- Szadrínia
- Lazac
- Tonhal
- Spenót
(SJ)