Mit tehetünk a túlzott gyomorsav ellen?

A túlzott gyomorsav termelődés napjainkban igen gyakori problémának számít, mely számos embert érint.
Amit az orvosok elhalgattak a refluxról (videó forrása: www.youtube.com)
Mi is a gyomorsav?
A gyomorsav a gyomrunkban termelődő emésztést segítő tömény sósav. Ennek túlzott mennyiségű termelődése gyomorégést okozhat melyet különböző savlekötőkkel szoktak orvosolni.
Miért ártalmas a túl sok gyomorsav?
A túlzott mértékű gyomorsav okozza az úgynevezett reflux betegséget, mely során a gyomor és a nyelőcső közötti izomgyűrű rossz záródása következtében a gyomorsav visszaáramlik a nyelőcsőbe. A sav károsíthatja a nyelőcső alsó részét, és ott akár súlyos gyulladáshoz is vezethet. Ha olyan sok a savunk, hogy ellene a gyomrunk nyálkahártyája sem képes már védekezni, kialakul a gyomorfekély. A vékonybél kezdeti szakaszába továbbjutó nagy mennyiségű sav pedig nyombélfekélyhez vezethet.
A cigaretta is elősegíti a túlzott gyomorsav termelést
Mi hat ki a gyomorsav termelésre?
A gyomorsav termelésre kihathat táplálkozásunk és idegállapotunk is. A kávé, cigaretta túlzott mértékű fogyasztása, a túlsúly és a teli gyomorra való lefekvés növeli a sav mennyiségét. Továbbá a gyógyszerek - mint például a fájdalomcsillapítók - gyakori szedése és az étkeésekhez nem megfelelő igazítása szintén hozzájárul a sav okozta gyomorfájdalmak kialakulásához.
Mit tehetünk ellene?
Azonnali, ám csak átmeneti segítség a gyomorsav lekötők alkalmazása de hosszú időn keresztüli nagy dóziban szedése szintén káros lehet egészségünkre. A probléma alapjának megszüntetésében azonban alapvetően fontos az életmód megváltoztatása. A nehéz, zsíros ételek, valamint az alkohol és a cigaretta kerülése.
(SJ)