2019. 07. 22. - 11:20

Nanorészecskék segítenek a mellrák elleni küzdelemben

Nanorészecskék segítenek a mellrák elleni küzdelemben

Időszerű az emlődaganat egyik agresszív típusának kezelése, melyre eddig kevésbé volt ennyire hatékony módszer. Kínai kutatók most a nanorészecskékben bíznak.

Lehetséges, hogy hamarosan lesz mód a mellrák igen agresszív fajtájának hatékonyabb kezelésére.
 
A Nancsingi Egyetem kutatói nanorészecskékkel kezdtek kísérletezni, így fejlesztették ki a daganat kezelésére alkalmasakat.
 
A szakemberek a HER2-génre koncentráltak vizsgálatuk során. Ennek oka az, hogy a HER2 felelős a sejtnövekedésért, sejtosztódásért és regenerálódásért. Minden emberben jelen vannak, kóros szaporodásuk azonban rosszindulatú daganat létrejöttét eredményezheti. Így alakul ki például a HER2-pozitív mellrák.
 
Nanorészecskék segíthetnek a mellrák gyógyításában
Nanorészecskék segíthetnek a mellrák gyógyításában
 
Az emlődaganatos esetek 20-30 százaléka HER2-pozitív mellrák, amelynek sajnos az a tulajdonsága, hogy gyorsan növekszik s áttéteket is előbb képez. Sőt, még a betegség is nagyobb valószínűséggel alakul ki újra.
 
A kutatók most olyan nanorészecske típust fejlesztettek ki, melyek a melldaganatokban azonosítani tudják a HER2 jelű fehérjéket, célba veszik és elpusztítják azokat.
 
A szakemberek a neves Angewandte Chemie International Edition szaklapban tették közzé eredményeiket. Ebből kiderül, hogy a laboratóriumi tesztek alkalmával a nanorészecskék megcélozták a HER2-pozitív sejteket, s ezt követően a sejtburjánzás 30 százalékkal csökkent.
 
A nanorészecskékkel befecskendezett egerek esetében körülbelül felére mérséklődött a tumor térfogata, mint a kontrollcsoportban levő rágcsálóknál.
 
Ezek az eredmények valóban biztatóak.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.