Egészség hírek

Napi 3 kávéval tökéletesek vagyunk

Napi 3 kávéval tökéletesek vagyunk

Három vagy négy kávé elfogyasztása naponta nem csupán biztonságos az ember számára, hanem meg is védhet a szívbetegségtől, a korai haláltól – állapította meg egy új tanulmány.

Aki szeret kávézni, örömmel fogja hallani, hogy napi 3-4 kávé még „belefér”, azaz még egészségesnek számít. Egy új tanulmány szerint ekkora adag biztonságos, megvédhet a szívbetegség és a korai elhalálozás ellen.

A felfedezés tehát a mérsékelt kávéfogyasztást támogatja, több mint 200 korábbi tanulmány áttekintése alapján.

A kávé mérsékelten fogyasztva a szívbetegség ellen is véd

A kávé mérsékelten fogyasztva a szívbetegség ellen is véd

A friss elemzés egyébként a prosztata-, endometriális-, bőr- és májrák, valamint a 2-es típusú diabétesz, májbetegség, köszvény, epekő és demencia kisebb kockázatához is köti a mérsékelt kávéfogyasztást. Egyes kutatások alapján kevesebb a valószínűsége a Parkinson kórnak, a depressziónak és az Alzheimer-kórnak is.

Ugyanakkor az áttekintés nem bizonyítja, hogy a kávéivás miatt csökken ezek egészségügyi kockázatok esélye. Kiderült az is, hogy a várandós hölgyek számára a kávé némileg problematikus, s kismértékben növeli a törések rizikóját a nők körében.

Az áttekintést dr. Robin Poole vezette, az angliai Southhampton Egyetemének speciális közegészségügyi szakvizsgálója, aki a skóciai Edinburgh egyetemével működött együtt.

Véleményük alapján a kávéfogyasztás mérsékelt mennyiségben csökkenteni látszik az elhalálozás valószínűségét, bármilyen betegségről legyen szó – összehasonlítva azokkal, akik egyáltalán nem isznak kávét.

Egy csésze kávé mindig jólesik - süteményhez is

Egy csésze kávé mindig jólesik - süteményhez is

A legnagyobb előnyt azoknál tapasztalták, akik naponta 3 csészével isznak. Ha többet fogyasztunk, azt sem kötötték ártalmas hatásokhoz, de jelentősen nem növekedtek hatására az egészségügyi előnyök.

A kávérajongóknak tehát lehet okuk az örömre.

„Sokan azt gondolják, ha tartózkodnak a kávétól, akkor egészségesebbek maradnak – mondta dr. Suzanne Steinbaum, a New Yorki Lenox Hill Kórház Női Szív Egészség központjának vezetője. – Ám ez nem feltétlenül igaz. Napi 3 csésze kávé természetes része a mindennapjainknak. Nemcsak csökkenti a szívbetegség esélyét, de a neurológiai problémák valószínűsége is mérséklődik, mint például az Alzheimer vagy Parkinson kóré.

Az elemzés a BMJ szaklapban jelent meg.

Kapcsolódó cikk:

Koffein segíthet a vesebetegeknek a korai halál ellen

Kávé mehet, de semmi sem túl forrón

 

B.A.

 

 

Eva Longoria ikrekkel terhes?

Eva Longoria ikrekkel terhes?

Bombaként robban pár nappal ezelőtt a hír, miszerint a színésznő állapotos. Most pedig azt pletykálják, hogy ikreket vár.   
4 jel, hogy a stressz már a hajadat is érinti!

4 jel, hogy a stressz már a hajadat is é...

Mindenbe beférkőzik, vigyázni kell vele – a stressz nemcsak mentálisan befolyásolhat bennünket, hanem kinézetünkre is komoly hatást gyakorol. Például a tincsein...
Kylie Jenner pánikba esett - le akarták fotózni

Kylie Jenner pánikba esett - le akarták ...

Aggódik a lányáért Kris Jenner. Kylie, akiről szeptember óta az a hír járja, hogy várandós, keveset teszi ki a lábát otthonról, minap azonban pánikban hívta fel...
Mennyi vitaminra van szüksége a macskának?

Mennyi vitaminra van szüksége a macskána...

Nem igényel különösebb figyelmet a háziállat vitaminigénye, azonban egy-két dologra érdemes gondot fordítani.   
Elhunyt a Cranberries énekesnője

Elhunyt a Cranberries énekesnője

Mindössze 46 évesen távozott az élők sorából Dolores O’Riordan, a Cranberries zenekar énekesnője. Január 15-én, Londonban hunyt el, ahol új dalok felvételével f...
Senki sem tökéletes

Senki sem tökéletes

Kutatások igazolják, hogy azok az édesanyák, akik mindenben a tökéletességre törekednek hajlamosabbak a depresszióra.   
Vonzóbb a pasi, ha foglalt?

Vonzóbb a pasi, ha foglalt?

Egy nemrégiben elkészült tanulmány szerint a nőknek sokkal jobban tetszenek azok a férfiak, akik már kapcsolatban élnek. Vajon mi lehet az oka?  
Kendall Jenner ledobta a textilt

Kendall Jenner ledobta a textilt

A népszerű modell a testvéreihez hasonlóan megvált ruháitól egy fotózás kedvéért. Nézd csak!  
A kevés hús segíthet a fogyásban?

A kevés hús segíthet a fogyásban?

Kutatók szerint hiába figyelnek a fogyni vágyók arra, hogy mennyit esznek a sok hús gátolhatja a súlyvesztést.   
Eljegyezték Britney Spears-t?

Eljegyezték Britney Spears-t?

Okot adott a találgatásokra a tehetséges énekesnő – Britney Spearsről ismert, hogy 2016 vége óta a nála fiatalabb Sam Ashgarival jár, de vajon már a vőlegénye i...
< >