Egészség hírek

Napi 3 kávéval tökéletesek vagyunk

Napi 3 kávéval tökéletesek vagyunk

Három vagy négy kávé elfogyasztása naponta nem csupán biztonságos az ember számára, hanem meg is védhet a szívbetegségtől, a korai haláltól – állapította meg egy új tanulmány.

Aki szeret kávézni, örömmel fogja hallani, hogy napi 3-4 kávé még „belefér”, azaz még egészségesnek számít. Egy új tanulmány szerint ekkora adag biztonságos, megvédhet a szívbetegség és a korai elhalálozás ellen.

A felfedezés tehát a mérsékelt kávéfogyasztást támogatja, több mint 200 korábbi tanulmány áttekintése alapján.

A kávé mérsékelten fogyasztva a szívbetegség ellen is véd

A kávé mérsékelten fogyasztva a szívbetegség ellen is véd

A friss elemzés egyébként a prosztata-, endometriális-, bőr- és májrák, valamint a 2-es típusú diabétesz, májbetegség, köszvény, epekő és demencia kisebb kockázatához is köti a mérsékelt kávéfogyasztást. Egyes kutatások alapján kevesebb a valószínűsége a Parkinson kórnak, a depressziónak és az Alzheimer-kórnak is.

Ugyanakkor az áttekintés nem bizonyítja, hogy a kávéivás miatt csökken ezek egészségügyi kockázatok esélye. Kiderült az is, hogy a várandós hölgyek számára a kávé némileg problematikus, s kismértékben növeli a törések rizikóját a nők körében.

Az áttekintést dr. Robin Poole vezette, az angliai Southhampton Egyetemének speciális közegészségügyi szakvizsgálója, aki a skóciai Edinburgh egyetemével működött együtt.

Véleményük alapján a kávéfogyasztás mérsékelt mennyiségben csökkenteni látszik az elhalálozás valószínűségét, bármilyen betegségről legyen szó – összehasonlítva azokkal, akik egyáltalán nem isznak kávét.

Egy csésze kávé mindig jólesik - süteményhez is

Egy csésze kávé mindig jólesik - süteményhez is

A legnagyobb előnyt azoknál tapasztalták, akik naponta 3 csészével isznak. Ha többet fogyasztunk, azt sem kötötték ártalmas hatásokhoz, de jelentősen nem növekedtek hatására az egészségügyi előnyök.

A kávérajongóknak tehát lehet okuk az örömre.

„Sokan azt gondolják, ha tartózkodnak a kávétól, akkor egészségesebbek maradnak – mondta dr. Suzanne Steinbaum, a New Yorki Lenox Hill Kórház Női Szív Egészség központjának vezetője. – Ám ez nem feltétlenül igaz. Napi 3 csésze kávé természetes része a mindennapjainknak. Nemcsak csökkenti a szívbetegség esélyét, de a neurológiai problémák valószínűsége is mérséklődik, mint például az Alzheimer vagy Parkinson kóré.

Az elemzés a BMJ szaklapban jelent meg.

Kapcsolódó cikk:

Koffein segíthet a vesebetegeknek a korai halál ellen

Kávé mehet, de semmi sem túl forrón

 

B.A.

 

 

Ed Westwick fogva tartott egy nőt?

Ed Westwick fogva tartott egy nőt?

Képzeld, a legfrissebb információk szerint a Gossip Girl népszerű sztárját azzal vádolják, hogy több napon keresztül nem engedett el egy nőt, akit ráadásul mege...
Jönnek a valódi terminátorok?  - 1.rész

Jönnek a valódi terminátorok? - 1.rész

A mesterséges intelligencia fejlődésével olyan robotok állhatnak „szolgálatba” 2068-ig, amelyek a veszélyes helyzetekben tökéletesen helyettesíthetik az embert ...
Ekkor a legjobb az együttlét

Ekkor a legjobb az együttlét

Friss kutatások kiderítették, hogy melyik életkorban élvezik a legjobban az aktusokat a szerelmesek.   
A háziállat többet segíthet, mint az orvos

A háziállat többet segíthet, mint az orv...

Az köztudott, hogy a kis kedvencek pozitív hatással bírnak az emberi lélekre, de egy nemrégiben végzett kutatás szerint akár a terapeutát is helyettesítheti.   
Értik a babák a vidám zenét

Értik a babák a vidám zenét

Sokan nem is gondolnánk, de a csecsemők ugyanúgy értik az érzelmeket, mint a felnőttek. A vidám zenére, pedig rendkívül jól reagálnak.   
Robottá alakuló légdeszka segíthet a házban?

Robottá alakuló légdeszka segíthet a ház...

Sokaknak lehet már ismerős az ún. hoverboard vagy légdeszka – 2016-ban reneszánszát élte. Most a mesterséges intelligencia segítségével megszületett a hoverboar...
Mesterséges intelligencia: repülő autó mutatkozott be Genfben

Mesterséges intelligencia: repülő autó m...

Az önálló járművek jelenthetik az autógyártás következő nagy innovációját – A Genfi Motor Show-n olyan kocsi mutatkozott be, amelyek repülni is képes.
Pénzt akar exe Britney-től kicsalni

Pénzt akar exe Britney-től kicsalni

Nem elég Kevin Federline számára az a pénz, amelyet az énekesnő fizet neki havi szinten. Ez összesen húszezer dollár, azaz körülbelül ötmillió forint.   
Így készíts kávés testradírt!

Így készíts kávés testradírt!

Van, akit már a kávé illata kellemes hangulatba hoz. Ha ez velünk is így van, érdemes kipróbálnunk a kávéval készült testradírt, mégpedig saját kezűleg!
A robot fejlődésének lépcsői

A robot fejlődésének lépcsői

A mesterséges intelligencián belül a robotika kétségtelenül a legizgalmasabb, ám a legellentmondásosabb terület is. Abban mindenki egyetért, hogy a robotok alka...
< >