2017. 12. 13. - 09:50

Napi 3 kávéval tökéletesek vagyunk

Napi 3 kávéval tökéletesek vagyunk

Három vagy négy kávé elfogyasztása naponta nem csupán biztonságos az ember számára, hanem meg is védhet a szívbetegségtől, a korai haláltól – állapította meg egy új tanulmány.

Aki szeret kávézni, örömmel fogja hallani, hogy napi 3-4 kávé még „belefér”, azaz még egészségesnek számít. Egy új tanulmány szerint ekkora adag biztonságos, megvédhet a szívbetegség és a korai elhalálozás ellen.

A felfedezés tehát a mérsékelt kávéfogyasztást támogatja, több mint 200 korábbi tanulmány áttekintése alapján.

A kávé mérsékelten fogyasztva a szívbetegség ellen is véd

A kávé mérsékelten fogyasztva a szívbetegség ellen is véd

A friss elemzés egyébként a prosztata-, endometriális-, bőr- és májrák, valamint a 2-es típusú diabétesz, májbetegség, köszvény, epekő és demencia kisebb kockázatához is köti a mérsékelt kávéfogyasztást. Egyes kutatások alapján kevesebb a valószínűsége a Parkinson kórnak, a depressziónak és az Alzheimer-kórnak is.

Ugyanakkor az áttekintés nem bizonyítja, hogy a kávéivás miatt csökken ezek egészségügyi kockázatok esélye. Kiderült az is, hogy a várandós hölgyek számára a kávé némileg problematikus, s kismértékben növeli a törések rizikóját a nők körében.

Az áttekintést dr. Robin Poole vezette, az angliai Southhampton Egyetemének speciális közegészségügyi szakvizsgálója, aki a skóciai Edinburgh egyetemével működött együtt.

Véleményük alapján a kávéfogyasztás mérsékelt mennyiségben csökkenteni látszik az elhalálozás valószínűségét, bármilyen betegségről legyen szó – összehasonlítva azokkal, akik egyáltalán nem isznak kávét.

Egy csésze kávé mindig jólesik - süteményhez is

Egy csésze kávé mindig jólesik - süteményhez is

A legnagyobb előnyt azoknál tapasztalták, akik naponta 3 csészével isznak. Ha többet fogyasztunk, azt sem kötötték ártalmas hatásokhoz, de jelentősen nem növekedtek hatására az egészségügyi előnyök.

A kávérajongóknak tehát lehet okuk az örömre.

„Sokan azt gondolják, ha tartózkodnak a kávétól, akkor egészségesebbek maradnak – mondta dr. Suzanne Steinbaum, a New Yorki Lenox Hill Kórház Női Szív Egészség központjának vezetője. – Ám ez nem feltétlenül igaz. Napi 3 csésze kávé természetes része a mindennapjainknak. Nemcsak csökkenti a szívbetegség esélyét, de a neurológiai problémák valószínűsége is mérséklődik, mint például az Alzheimer vagy Parkinson kóré.

Az elemzés a BMJ szaklapban jelent meg.

Kapcsolódó cikk:

Koffein segíthet a vesebetegeknek a korai halál ellen

Kávé mehet, de semmi sem túl forrón

 

B.A.

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.