2019. 12. 18. - 12:30

Napi egy tojást nyugodtan megehetünk

Napi egy tojást nyugodtan megehetünk

Egy tojás elfogyasztása naponta nem emeli a szívbetegség és a stroke kockázatát – egy új tanulmány rámutatott a népszerű vélekedés ellentettjére.

Gyakran hallani, hogy a tojás gyakori fogyasztása növeli a stroke és a szívbetegség kialakulásának rizikóját – kutatók új tanulmánya szerint azonban ha napi egy tojást megeszünk, attól teljesen biztonságban vagyunk.
 
A szívre nézve egészséges étrendekben természetes módon alacsony az étkezési koleszterin szintje és segíthet csökkenteni a szívbetegség és a stroke kockázatát – állítják a szakemberek. Ha csak egyet fogyasztunk naponta, az még nem hozható összefüggésbe a szív- és érrendszeri betegségek rizikójával.
 
Napi egy tojás elfogyasztásával nem kockáztatunk szívproblémákat
Napi egy tojás elfogyasztásával nem kockáztatunk szívproblémákat
 
Ha a vérben túl sok a koleszterin, az nagymértékben hozzájárul az artériákban a vastag, kemény lerakódások kialakulásához – ez a folyamat áll a legtöbb szívbetegség és stroke mögött.
 
Ha csökkentjük az étkezési koleszterint a szívre nézve egészséges étrend alkalmazásával, a telített zsírokat helyettesíthetjük többszörösen telítetlen zsírokkal – így elkerülhetjük az artériákat nagy eséllyel elzáró LDL (avagy a „rossz”) koleszterinszint emelkedését – egészséges szinten tartva azt, javasolja az Amerikai Szív Szövetség.
 
„A telített zsírokat - főként az állati termékekben, például a húsban és a teljes zsírtartalmú tejtermékekben, trópusi olajokban levőket - többszörösen telítetlen zsírokkal, például kukorica-, repce- vagy szójabab-olajokkal helyettesíthetjük” – mondta el Jo Ann S. Carson, az ÚT Délnyugati Orvosi Központjának munkatársa.
 
A tanácsadásba bevont metaanalízis véletlenszerű, kontrollált, étrendi intervenciós vizsgálatokat tartalmazott, amelyek célja az ok és a következmény bizonyítása.
 
A Circulation szaklapban közölt tanulmány szerint dózisfüggő kapcsolat van az étrendi koleszterin és az artériákat elzáró LDL koleszterin magasabb szintje között.
 
Általánosságban a tojásbevitel nem volt jelentős összefüggésben a szív- és érrendszeri betegségek kockázatával a vizsgált tanulmányokban. A kutatók szerint tehát ésszerű ötlet egy egész tojást megenni naponta az egészséges étrend részeként.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.