2019. 11. 20. - 12:05

Nélkülözhetetlen tápanyag, melyről ritkán hallani: az F-vitamin

Nélkülözhetetlen tápanyag, melyről ritkán hallani: az F-vitamin

Az alapvető vitaminokat mindenki ismeri, ám az F-vitamin valószínűleg kevés embernek ismerős – noha egy igencsak elengedhetetlen tápanyagról van szó. Mit kell tudni róla?

Ha a vitaminok szóba kerülnek, a C-vitamint, az A,B,D,E-, sőt még a K-vitamint is jól ismerjük. Nem így az F-vitamint – pedig nélkülözhetetlen tápanyag.
 
Igaz, hogy nem számít vitaminnak: ez csupán egy kifejezés, melyet két zsírnak tulajdonítanak: az alfa-linolénsavnak (ALA) és linolsavnak (LA). Ezek szükségesek a test különféle alapvető funkcióihoz és működéséhez, különösen az agyéhoz és a szívéhez. Az ALA az Omega-3 zsírsav család része, míg az LA az Omega-6 zsírsav családhoz tartozik.
 
Az F-vitamin felfedezése meglehetősen érdekes volt: az 1920-as években tudósok egy csoportja felfedezte, hogy a zsírmentes étkezés az egereket negatívan befolyásolta. Úgy ítélték meg, hogy ennek oka az F-vitamin hiánya. Később rájöttek, hogy az „újonnan felfedezett” F-vitamin nem más, mint alfa-linolénsav és linolsav.
 
A szójababban is találunk F-vitamint
A szójababban is találunk F-vitamint
 
Az F-vitamin funkciói
 
Az ALA és LA az emberi testben betöltött szerepe miatt esszenciális zsírsavnak minősül.
 
Mindenekelőtt azonban kalóriaforrás – az ALA és az LA grammonként 9 kalóriát tartalmaz. Biztosítják sejtjeink felépítését és rugalmasságát. Az ALA kapcsolódik a növekedéshez, a jobb látáshoz és az agy fejlődéséhez.
 
Ezekben a zsírokban azonban az a legjobb, hogy a test képes bármilyen egyéb zsír formába konvertálni őket, az igénytől függően.
 
Az F-vitamin hozzájárulhat a vérnyomás, a véralvadás, az immunválasz és más fontos élettani funkciók szabályozásához. Az egyéb előnyök közé tartozik az ízületek, a tüdő és az agy gyulladásának csökkentése, a kardiovaszkuláris problémák mérsékelt kockázata, a depresszió és a szorongás enyhítése.
 
Melyek az F-vitamin forrásai?
 
A szervezet nem termel alfa-linolénsavat és linolsavat. Bár az F-vitamin-hiány ritka, nem lehetetlen.
 
Az ALA és LA hiánya a bőrkiszáradáshoz, hajhulláshoz, gyenge növekedéshez vezethet gyermekeknél, de bőrfekélyt, lassú sebgyógyulást, késleltetett agyi fejlődést és homályos látást is eredményezhet.
 
Az étkezést tekintve az F-vitamin legjobb forrása a szójabab, lenmagolaj, chia mag, olívaolaj, kukoricaolaj, napraforgómag, pekándió és mandula.
 
Az ALA és LA azonban megtalálható a halakban, a tojásokban és a húsban is.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.