2023. 02. 23. - 22:50

Nyíltvízi úszóeseményekkel az egészségért

Nyíltvízi úszóeseményekkel az egészségért
Úgy égeti a kalóriákat, hogy közben kíméli az ízületeket. Ez az úszás, amely gyakorlatilag minden korosztálynak ajánlott. Igen, adott esetben macerás lehet azért, mert el kell menni a medencéhez, át kell öltözni, de megéri… Aki hozzászoktatja magát a vízhez, új életet kap. Arról meg ne is beszéljünk, hogy ez egyfajta befektetés a saját egészségünkbe.

Kocsis Árpád neve ismerősen cseng a szabadidősportban. A Budapest Sportiroda (BSI) igazgatójaként évről évre sokat tesz azért, hogy egyre többen kezdjenek el mozogni. Futóversenyek százait bonyolította le a csapatával az elmúlt 30 évben. Ráadásul a Balaton-átúszással egy egyedi, hazai eseményt is koordinál nyaranta.

„A Lidl Balaton-átúszás igazi büszkeségünk. Tavaly, a Magyar Sportújságírók Szövetségének döntése értelmében az Év Szabadidős Sporteseménye lett. 2023-ban gondoltunk egy merészet, megrendezzük a balatoni átúszásnak a fővárosi kistestvérét, ez lesz az Öbölátúszás. A Kopaszi-gáton több távon kínálunk lehetőséget az úszóknak arra, hogy nyílt vízen tegyék próbára magukat. És itt a nyíltvízi jelzőn van a hangsúly. Természetes környezetben ugyanis teljesen más úszni, mint medencében” – hangsúlyozza Kocsis Árpád. Az Öbölátúszás többek között azoknak lehetőség a nyíltvízi úszásra, akik kacérkodtak a Balaton-átúszással, de még nem volt kellő rutinjuk ahhoz, hogy teljesítsék az 5 kilométert. Ha úgy tetszik, ez egyfajta ’belépő’ a nyíltvízi úszás világába, hiszen itt kifejezetten rövid távok is lesznek".

Nyíltvízi úszóeseményekkel az egészségért

Nyíltvízi úszóeseményekkel az egészségért

A kétfajta úszás azonban kéz a kézben jár, hiszen ahhoz, hogy valaki nyáron teljesítse a Balaton-átúszást vagy az Öbölátúszást, ahhoz a felkészülést már év elején el kell kezdeni, és azt csak medencében lehet megtenni. „Mindenkinek ajánlom, tapasztalja meg azt, hogy például a Balatonban úszik egy jót. Fantasztikus az érzés, a látvány, és az a szabadság, amit az ember ilyenkor átél. Fontos azonban a felkészülés. Megfelelő vízbiztonság megszerzése nélkül nem szabad nyílt vízen úszni” – tette hozzá. Már lehet egyébként nevezni a Balaton-átúszásra.

Tavaly tízezren vágtak neki a több, mint 5 kilométeres távnak Révfülöp és Balatonboglár között. Az idén indulóknak már most érdemes elkezdeniük a felkészülést, ezt egy 7 hónapos edzéstervvel is segítik a szervezők. Ez már zajlik, de bárki becsatlakozhat, aki készül a magyar tenger átúszására. A 41. Lidl Balaton-átúszás a tervek szerint július 22-én lesz (esőnapok: 07.23., 07.29., 07.30., 08.05., 08.06., 08.12., 08.13.) 

Az 1. Öbölátúszást Budapesten július 24-én rendezik meg.

(sba)

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.