2019. 10. 28. - 10:40

Öregít a kék fény? Vigyázat a telefonnal is

Öregít a kék fény? Vigyázat a telefonnal is

Manapság nem könnyű kerülni a kék fényt – a számítógépekből, okostelefonokból szűrődik felénk. A kutatók szerint sajnos jelentősen hozzájárulhat az öregedéshez.

Előrehozza az öregedést a kék fény – ezt állítják kutatók, akik a közelmúltban egy tanulmányon keresztül vizsgálták meg a számítógépek és okostelefonok által is kibocsátott kék fény hatását.
 
Hosszú ideje tudjuk, hogy nem ajánlott sok időt tölteni a képernyő előtt, ám most a kutatók megerősítették, miért. A kék fény öregedés-gyorsító, akkor is, ha közvetlenül nem éri a szemet.
 
A LED-ek, azaz fénykibocsátó diódák kék hullámhosszt produkálnak, amely károsíthatja az agysejteket és a retinát.
 
A kék fénynek telefonunk miatt is ki vagyunk téve
A kék fénynek telefonunk miatt is ki vagyunk téve
 
Az Oregoni Állami Egyetem szakemberei tanulmányukban gyümölcsökre szálló legyeken tesztelték a hatást. Kiderült, hogy azon legyek, akik naponta 12 órában kék fényben, majd 12 órában sötétben voltak, rövidebb élettartamot értek el, mint akik teljes sötétben vagy kék hullámhosszú szűrőn át érkező fényben voltak.
 
Azoknál a legyeknél, akiknél a károsodás megfigyelhető volt a retina- és az agysejtekben, megváltozott a falonmászás képessége is.
 
Kiemelendő, hogy egyes legyek mutánsok voltak, amelyeknél nem alakult ki szem – ám az agyi károsodás még náluk is jelentkezett. Tehát az ártalmas hatáshoz még csak látniuk sem kellett.
 
Az Aging and Mechanisms of Disease szaklapban közölt tanulmánnyal kapcsolatban Jaga Giebultowicz, az integratív biológia professzora megjegyezte: megmérték a fénynek való kitettséget idősebb legyek egyes génjei esetében, s kiderült, hogy a stressz-válasz és a védőgének kifejeződnek, amennyiben fényben tartják a legyeket. Feltételezik, hogy a géneket a fény szabályozza.
 
A kéket nem tartalmazó fény enyhén mérsékelte az élettartamot, a kék fény viszont önmagában drámai módon megrövidítette az életet.
 
A kutatók – bár nem újdonság, hogy az állati kísérletek eltérőek lehetnek az emberitől – azt ajánlják, viseljünk borostyánszínű lencsékkel ellátott szemüveget a kék fény minél hatékonyabb kiszűrésére.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.