Őszi csodaszer a fekete retek
Ebben a megfázásos időszakban a konyha egyik elengedhetetlen tartozéka a fekete retek - fogyasszuk bátran!
A fekete retek Ázsiából származik és még a római hadsereg hozta be Európába. Az egészségre gyakorolt hatása már évszázadok óta ismert. A fekete retek véd a fertőzésektől, erősíti az immunrendszert, mert nagy százalékban tartalmaz mustárolajat és magas a C-vitamin tartalma is.
Igen sokoldalú növény, hiszen erősíti az immunrendszert, csökkenti a köhögést, jótékony hatással van az emésztési zavarokra, gombaölő és nyálkahártya tisztító hatása is van.

A méz kihozza a fekete retek igazi ízét
A fekete reteknek magas az antioxidáns tartalma, ezen kívül jó az epeutak védelmére és még a májra is jótékony hatást gyakorol. Nagyon jó hatással van a gyomorra és a bélrendszerre, az arra érzékenyeknél oldja a székrekedést és szabályozza a gyomorműködést. Sajnos az érzékeny gyomrúak és a gyomorbetegek számára nem mindig ajánlott a fogyasztása, mert gyomorégést esetleg savas refluxot okozhat.
Hogyan használjuk a fekete retket?
Enyhén csípős íze miatt sokan nem kedvelik ezt a zöldséget, de jótékony hatása miatt nagyon ajánlott a fogyasztása. A legjobb módszer arra, hogy elnyomjuk a zöldség nem kívánatos ízét, ha mézzel fogyasztjuk.

Ősszel kifejezetten ajánlott a fekete retek fogyasztása
Vágjuk ketté a retket, kaparjuk ki a belsejét és egy késsel vágjunk egy kis lyukat az aljába. A kikapart részt töltsük tele mézzel, majd tegyük hűtőbe legalább egy éjszakára. Ez idő alatt a méz szépen lassan átfolyik a lyukon és a retek értékes hatóanyagai a mézbe oldódnak. Ezt követően fogyasszuk el a mézet, akár kiskanállal vagy teában feloldva.
-BT-

