2020. 05. 04. - 10:55

Otthoni munka: hogyan kerüljük el a nyak és a hát fájdalmát?

Otthoni munka: hogyan kerüljük el a nyak és a hát fájdalmát?

Bár sokan teljesítenek jobban otthonról, s haladnak gyorsabban, az otthoni munkának lehetnek hátrányai fizikai állapotunkra nézve: milyen széken ülünk? Hogyan tartjuk a nyakunkat?

Nem újdonság, hogy a rossz tartás komoly problémákat, fájdalmakat generál. Erre most kiemelten érdemes figyelni, hiszen a koronavírus-járvány miatt kialakult helyzetben sokan végzik otthonról a munkájukat – ám nem mindenkinek vannak meg ehhez a megfelelő feltételei, vagy pedig nem ügyel a helyes testtartásra. 
 
Hogyan kerülhetjük el, hogy a nyak, a hát rövid időn belül fájni kezdjen? S ha már megvan a baj, miként javíthatunk az állapoton?
 
Sajnos, még az sem segít hosszútávon, ha egész nap valóban egyenesen ülünk. A nyak merevsége és a hát fájdalma ilyen esetben is előfordul.
 
Íme néhány tipp, hogy megelőzzük a problémát!
 
Kerüljük a helytelen testtartást, ha otthonról dolgozunk - előzzük meg a nyak és a hát fájdalmát
Kerüljük a helytelen testtartást, ha otthonról dolgozunk - előzzük meg a nyak és a hát fájdalmát
 
1.Hagyjuk abba a görnyedést
 
A testtartás különbségei, illetve a hajolás közvetlenül kapcsolódnak a fájdalmakhoz. Vagyis, ha szinte ráfekszünk a számítógépre, nagyon előrehajolunk, az nyomást gyakorolhat a nyakra és a gerincre. Próbáljunk meg párnát rakni a hátunk mögé, hogy megelőzzük a nyak és a hát fájdalmát.
 
2.Változtassunk testtartást a nap folyamán
 
Ne üljünk ugyanabban a pozícióban egész nap! Keljünk fel többször, akár az ebédlőasztalhoz is átülhetünk időnként. Ha változtatjuk a pozíciót, azzal elkerülhető, hogy a teljes nyomás mindig egy adott területre koncentrálódjon – ezzel a nyakra nehezedő terhet is csökkentjük.
 
3.Tartsunk szüneteket
 
Ahogyan a munkahelyen, úgy otthon sem árt felállni, készíteni egy kávét és nyugodtan elkortyolgatni, vagy szívni egy kis friss levegőt! Szünetekre szükség van, mindegy, hogy vizet, kávét hozunk magunknak, esetleg kiülünk az erkélyre vagy ránézünk a többi családtagra. Az agy is jobban fog, ha pihenünk egy kicsit. Ez különösen fontos, ha hosszú órákon át dolgozunk.
 
4.A munkaterület legyen megfelelő
 
Nem muszáj egy adott helyhez ragaszkodni. Kerüljük el a nyak feszültségét azzal, hogy a laptopot megfelelően helyezzük el, s kényelmes szintben van a szem számára. A legjobb, ha a szem magasságában tartjuk, mert akkor nem lesz kényszeres a tartásunk.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.