2022. 11. 22. - 10:00

Robotika - Jogosultak lesznek exocsontvázakra a bénult emberek Németországban

Robotika - Jogosultak lesznek exocsontvázakra a bénult emberek Németországban

Jogosultak lehetnek az exoskeletonokra az emberek a közvetlen rokkantsági kompenzáció keretében: a ReWalk Robotics előrelépést ért el a német bíróságokon az ügyben.

Jelentős előrelépést ért el a ReWalk Robotics a közelmúltban a német bíróságokon. A BARMER, Németország egyik legnagyobb kötelező egészségbiztosítási szolgáltatója bejelentette: elfogadja az állami bíróságok döntését, amely kijelenti, hogy az exocsontvázak (exoskeletonok) közvetlen rokkantsági kompenzációként alkalmazhatók, s visszavonja folyamatban levő ügyét szövetségi szinten.
 
Az ítélet jogalapot ad a gerincvelő-sérülésben (SCI) szenvedő jogosult, biztosított betegeknek arra, hogy az exoskeletont ortopédiai segédeszközként használják a rokkantság közvetlen kompenzációjára az országban.
 
„Bízunk benne, hogy ennek az eseménynek óriási jelentősége lesz a Németországban élő, lebénult emberek számára. Az állami bíróság által felállított precedens végrehajtható és jogilag kötelező érvényű. Segíteni fog annak biztosításában, hogy a gerincvelő-sérülést szenvedett jogosult személyeknek legyen jogalapjuk e technológia megszerzésére – mondta Thomas Ratajczak professzor, a felperes jogi képviselője az ügyben.
 
Az ítélet szerint az egészségügyileg jogosult személyek a korábban beszerzett gyógyászati ​​segédeszközöktől függetlenül kaphatnak olyan korszerű technikai segédeszközöket, mint a ReWalk Robotics rendszere.  
 
Robotika - Jogosultak lesznek exocsontvázakra a bénult emberek Németországban - Fotó: rewalk.com
Robotika - Jogosultak lesznek exocsontvázakra a bénult emberek Németországban - Fotó: rewalk.com
 
„Hétéves várakozás után nagyon izgatott vagyok, hogy végre egy exoskeletonban sétálhassak és a BARMER most biztosít egy ReWalk-ot nekem mondta az ügy felperese, Lars Vinken. - Nagyon jó tudni, hogy a bénult emberek mostmár könnyebben hozzáférhetnek ehhez a technológiához. Új távlatok nyílnak meg előttem, ha egy ilyen külső csontvázzal ellátnak, bármikor újra fel tudok állni és járni.”
 
A ReWalk Robotics Personal 6.0 System egy exocsontváz, amelyet egész napos otthoni és közösségi használatra terveztek. Az akkumulátoros rendszer motorjai a csípő- és térdízületeknél segítik a mozgások irányítását a viselő súlypontjának finom változásaival. A felhasználóknak csak egyszerűen előre kell dönteniük felsőtestüket és a rendszer elindítja az első lépést.
 
Ez az exoskeleton minden egyes felhasználó esetében személyre szabott, így biztosítja a precíz illeszkedést, valamint az optimális biztonságot, működést és illesztési beállítást. Segítségével a bénult emberek felállhatnak, sétálhatnak, fordulhatnak, felmászhatnak és leereszkedhetnek a lépcsőn.
 
„A jogi vita sikeres lezárása, amely az exoskeletont közvetlen rokkantsági kompenzációként határozta meg, megváltoztatja a jogosult bénult közösség helyzetét - mondta Larry Jasinski, a ReWalk vezérigazgatója. - A német egészségügyi rendszer élen járt a gerincvelő-sérült egyének exocsontvázainak elfogadásában. Abban bízunk, hogy az előzetes döntés elfogadása lehetővé teszi az érintett közösség orvosilag jogosult tagjai számára, hogy hatékonyabban hozzáférjenek az exoskeleton technológiához.”
 
Érdemes tudni, hogy a ReWalk Robotics kínál egy ReStore-t is – ez egy könnyű, puha exo-öltöny, amely a stroke miatti alsó végtagi fogyatékossággal élő személyek megsegítésére szolgál. Dorsiflexiós és plantarflexiós segítséget egyaránt nyújt, amelyek elősegítik a funkcionális járásképzést.
 
 
Fotó: rewalk.com
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.