2022. 03. 31. - 13:30

Robotkarok segítik a műtét elvégzését Walesben

Robotkarok segítik a műtét elvégzését Walesben

Wales-szerte rákos betegek ezreit műtik hamarosan a sebészek által ellenőrzött robotkarok.

Korábban az Észak-Walesben élő betegeknek Angliába kellett utazniuk, hogy robotkarokkal végzett műtéteken vehessenek részt, júniustól azonban néhány beavatkozás elvégzésére már használni fogják a robotokat a bangori Ysbyty Gwynedd kórházban is.
 
Az orvosok szerint az innovatív technológia javítja a pontosságot és segít a betegek gyorsabb felépülésében is. Az első gép érkezését a walesi kórházba az All-Wales robot támogatta sebészeti hálózati rendszer teszi majd lehetővé, a technológiát pedig várhatóan az egész országban bevezetik.
 
A műtét során sebészeti eszközökkel ellátott csuklós karokat használnak majd, melyeket egy sebész irányít számítógépen keresztül. A karokon lévő kamerák lehetővé teszik a beavatkozást végző számára, hogy lássa a feltárt területet, ezen felül a nagyítás funkciónak köszönhetően az orvos az apróbb hibákat is könnyedén észleli majd.
 
A robotkarokat az NHS (National Health Service, magyarul Országos Egészségügyi Szolgálat) fogja használni egyes prosztata-és nőgyógyászati rákos megbetegedésekkel kapcsolatos műtétekre, valamint az emésztőrendszer, a vesék és a húgyhólyag egyes beavatkozásainak elvégzésére.
 
G.B.
 
 
(Kép forrás: Mike Dean)

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.