2019. 12. 04. - 10:55

Robotnővérek a betegápolásban

Robotnővérek a betegápolásban

Sokak számára nehezen elképzelhető, hogy egy gép segítsen nekik öltözködni vagy fürdeni – mindaddig, amíg ki nem próbálják. A robotnővérek ötlete már többéves, azok azonban a közeljövőben el is terjedhetnek.

Nem sok ember számára képzelhető el könnyen, hogy robot legyen a segítségére az öltözködésben vagy a tisztálkodásban, még ha a folyamat óvatosnak és gyengédnek is ígérkezik. A tapasztalatok szerint ugyanakkor a kezdeti reakciók megváltozhatnak, amikor valaki kipróbálja a robotok használatát.
 
Az önálló robotok, amelyek képesek felemelni és kivenni az ágyból a pácienst, pszichológiai hatásai persze egyelőre nem ismertek.
 
A grúziai Technológiai Intézet kutatóinak egyik vezető posztdoktor hallgatója, dr. Chih-Hung King saját magán tesztelte „páciensként” a Cody névre keresztelt nővér-robotot, s mint mondta, kezdetben feszült volt, de bizalma megnőtt a gép iránt, s feszültsége is engedett. Kényelmetlenséget nem érzett. Ez a robot gyakorlatilag képes szivaccsal megfürdetni egy beteget.
 
Mesterséges intelligencia: Cody robotot már próbára tették
Mesterséges intelligencia: Cody robotot már próbára tették
 
Amikor egy ember gondoz egy, ágyban fekvő másikat, az kétségtelenül kényelmetlen szituáció lehet, különösen egy szivacsos fürdő esetében.
 
A kutatók szerint jelentős előnyöket kínálhat ezen a téren a higiéniáról gondoskodó robotok alkalmazása. A betegek nagyobb önállóságot és privát szférát kapnak, s megkönnyebbülést jelent számukra, hogy nem egy egészségügyi ápoló előtt kell „szégyellniük magukat”.
 
Az annak idején Taipei-ben bemutatott Cody robotot dr. Charles Kemp, a grúziai intézet Egészségügyi Robotikai Laboratóriumának fő kutatója vezetésével fejlesztette ki egy szakértőkből álló csoport.
 
A robot Segway mindenirányú mozgatható alappal, két, hét szabadságfokozattal és csuklóval ellátott antropomorf karral rendelkezik, amelyeket 6 tengelyes erő/nyomaték érzékelőkkel szereltek fel. Cody jobb karjának vége speciális „fürdőszárral ” rendelkezik. A robot összegyűjti a lézer távolság adatait és képeit, a törzse fölé helyezett lézer távolságmérővel és kamerával.
 
A robot részben emberi irányítású, de köszönhetően a kamerának és a lézernek, pontosan meg tudja mondani, mely testrészt kell megtisztítani. Miután a fényképező és a lézeres távolságmérő segítségével azonosította a bőrfelületet, egyszerűen dolgozik, a robotkézhez szerelt ruhával.
 
Ami a biztonságot illeti, a kutatók mindenről gondoskodtak. A robotot speciálisan programozták, hogy a bőrrel érintkezés nyomása alacsony legyen. A karok tervezése lehetetlenné teszi, hogy veszélyes nyomást fejtsenek ki vagy veszélyeztessék a páciens bőrét és sérülést okozzanak.
 
A kar ízületeinél a merevség csökkentett, a mozdulatok lágyítása érdekében. S ami a leglényegesebb, a Cody egészségügyi robot felülbíráló gombbal rendelkezik, amely azonnal leállítja mozdulatait, ha valami nem működik megfelelően.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.