2010. 07. 29. - 00:00

Római saláta

Római saláta

Hazánkban kevésbé elterjedt fajta, de egy pár éve nálunk is kapható. A Földközi Tenger keleti partjain és a Közel Keleten rendszeresen minden étkezésnél jelen van. Nem csak salátaként vagy más zöldségekkel keverten fogyasztják, hanem csak úgy önmagában is kedvelt csemege. Vendégváró rágcsálni valóként is felszolgálják. Nem hízlal, finom és még az egészségünket is védi.

A római-, vagy kötözősaláta a fészkesvirágzatúak rendjébe, azon belül a fészkesek családjába tartozik. A római saláta egy hosszú levelű salátafajta, ami a Cézár saláta fő összetevője. A húsos, zsenge, ropogós levelek diószerű ízűek, fogyaszthatóak nyersen, de főzve is. Elsősorban a belső, zsengébb leveleket használják fel frissen saláták készítéséhez, de párolva köretként is fogyasztják. A leforrázott levelek íze a spárgáéhoz hasonlít.
Levelei zöldessárga színűek, lapát vagy hosszúkás tojásdad alakúak. Hajtása nyúltabb, mint a fejes salátáé.
Leveleit a teljes kifejlődéskor a csúcshoz közel szorosan, de ügyelve arra, hogy a zsineg ne vágjon a levelekbe, összekötözik, így halványítják. Egyes fajtái, halványítás nélkül is jó minőségűek.
Homokosabb, mint a jégsaláta, amit szinte meg sem kell mosni, ezt nem árt alaposan megfürdetni.

A levelei sokkal tartósabbak, mint egy sima fejessaláta levelei.

Abszolút jól tűri a mosást, a darabolást, nem barnul, nem fonnyad. Hűtőben, jól zárható nylonzacskóban akár két hétig is eláll
Tehát, nagyon jól használható, ízes, saláta.


Élettani hatása:

Nem is gondolnánk hogy 10 dkg-nyi római saláta elfogyasztásával  napi K vitamin szükségletünk másfélszeresét, A vitamin szükségletünk 58%-t, C vitamin szükségletünk 45%-t veszzük magunkhoz. Ezenkívül még magas a folsav, mangán, króm. potászium, B1, B2, B3 és B6 vitamin tartalma is. 

Fogyasztásával jelentős mennyiségű rostot is beviszünk szervezetünkbe, ugyanakkor kalória tartalma nagyon alacsony (15,68 kalória).

C-vitamin,betakarotin tartalma együtt dolgozik a koleszterin oxidációjának a megelőzésén, mivel az oxidált koleszterin válik ragadóssá és zárja el az erekben a vér áramlásának az útját ha ezt megelőzzük távol tartjuk magunktól az infarktus veszélyt.

Magas rost tartalma segít eltávolítani a vastagbélben felhalmozódott epe sókat, ezáltal újabb epe termelésére serkenti a szervezetet ami még több koleszterin lebontásával jár.

Folsav tartalma segít átalakítani az erekre káros homocysteint jótékony vegyületekké. Magas potászium tartalma pedig a vérnyomás csökkentésében játszik szerepet.

Magas K vitamin tartalma segíti a csontritkulás megelőzését. Jelentősen csökken a csípő törések száma azoknál a hölgyeknél akik naponta egyszer vagy többször fogyasztanak salátát.

Kisérletek azt is bizonyították, hogy a K-vitamin megakadályozza az ideg sejtek oxidációs elhalását ezért eredményesen használható az Altzheimer betegség gyógyításában, megelőzésében. Sőt bizonyos máj és prosztata daganatok esetében is bizonyított a jótékony hatása.

Őseink tehát nagyon is jól tudták, hogy miért kell sok sok salátát fogyasztani. Már az egyiptomi hieroglifák is ábrázolják ezt a fajta salátát. A görögök és a rómaik is nagyra tartották mind gyógyító hatását, mind mint táplálékot. Pliny szerint Augustus Ceasar császár még szobrot is állíttatott ennek a salátának, miután a salátának köszönhetően meggyógyult egy súlyos betegségből.

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.