Egészség hírek

Rosszul hat a rendelt étel a gyerekek szívére

Rosszul hat a rendelt étel a gyerekek szívére

Ha a kiskorúak túlságosan sokat esznek házon kívül, főleg gyorséttermi ételt, jó eséllyel növekszik a szívbetegség valószínűsége az esetükben.

Természetes, hogy bizonyos helyzetekben sokkal jobban esik ételt rendelni, mint a készítésével bíbelődni, ám ha étrendünk főként gyorséttermi ételeket tartalmaz, az komoly kockázatot jelent egészségünkre nézve: növeli a gyermekek szívbetegségre és diabéteszre való hajlamát.

Minderre brit kutatók jöttek rá, akik több mint 1900, etnikailag különböző gyermekek étkezési szokásait vizsgálták Angliában, 9 és 10 éves kor között.

A kislányoknak és kisfiúknak gyakori ételek fotóit mutatták, hogy becsüljék meg az adag méretét és felidézzék azokat magukban.

A sok rendelt étel hosszútávon nem tesz jót a gyermekek egészségének

A sok rendelt étel hosszútávon nem tesz jót a gyermekek egészségének

A gyermekek 28 százaléka mondta, hogy legalább heti egyszer fogyaszt házhozszállított vagy rendelt ételt – csaknem felük állította, hogy kevesebb mint hetente egy alkalommal eszik ilyet, s csak kicsit több mint egynegyedük vallotta, hogy soha vagy csupán nagyon ritkán fogyaszt ilyesmit.

Azoknál azonban, akik gyakran ettek rendelt ételt, magasabb testzsírt és koleszterinszintet állapítottak meg, mint azoknál a gyerekeknél, kik szinte sosem fogyasztottak ilyet – mondta el Angela Donin, a londoni St. George Egyetem kutatója.

Ugyanezek a csemeték fogyasztottak nagyobb valószínűséggel túl sok kalóriát és kevesebb vitamint, ásványi anyagot.

A felfedezést az Archives of Disease in Childhood közölte.

A kutatók eredményei azt sugallják, hogy a rendelt ételek fogyasztásának jövőbeni emelkedése – melyben sajnos nagy szerepe van a marketingnek - valószínűleg káros egészségügyi következményekkel jár, s ahogy csak lehet, le kell szorítani azt.

Mivel a felfedezések interjúkon alapulnak, a tanulmány nem bizonyítja az ok-okozati összefüggést a rendelt ételek fogyasztása és a betegségek között, ám az eredmények szerint a gyermekek, akik gyakran fogyasztanak ilyet, a jövőben nagyobb veszélynek vannak kitéve.

A magas koleszterint szintet megfigyelték a rendelt ételt sűrűn fogyasztók körében, s ha ezt az étrendet fenntartják, hosszútávon növelik a szívbetegség kockázatát – nagyjából 10 százalékkal – figyelmeztetnek a kutatók.

Kapcsolódó cikk:

 

B.A.

Eva Longoria ikrekkel terhes?

Eva Longoria ikrekkel terhes?

Bombaként robban pár nappal ezelőtt a hír, miszerint a színésznő állapotos. Most pedig azt pletykálják, hogy ikreket vár.   
4 jel, hogy a stressz már a hajadat is érinti!

4 jel, hogy a stressz már a hajadat is é...

Mindenbe beférkőzik, vigyázni kell vele – a stressz nemcsak mentálisan befolyásolhat bennünket, hanem kinézetünkre is komoly hatást gyakorol. Például a tincsein...
Kylie Jenner pánikba esett - le akarták fotózni

Kylie Jenner pánikba esett - le akarták ...

Aggódik a lányáért Kris Jenner. Kylie, akiről szeptember óta az a hír járja, hogy várandós, keveset teszi ki a lábát otthonról, minap azonban pánikban hívta fel...
Mennyi vitaminra van szüksége a macskának?

Mennyi vitaminra van szüksége a macskána...

Nem igényel különösebb figyelmet a háziállat vitaminigénye, azonban egy-két dologra érdemes gondot fordítani.   
Elhunyt a Cranberries énekesnője

Elhunyt a Cranberries énekesnője

Mindössze 46 évesen távozott az élők sorából Dolores O’Riordan, a Cranberries zenekar énekesnője. Január 15-én, Londonban hunyt el, ahol új dalok felvételével f...
Senki sem tökéletes

Senki sem tökéletes

Kutatások igazolják, hogy azok az édesanyák, akik mindenben a tökéletességre törekednek hajlamosabbak a depresszióra.   
Vonzóbb a pasi, ha foglalt?

Vonzóbb a pasi, ha foglalt?

Egy nemrégiben elkészült tanulmány szerint a nőknek sokkal jobban tetszenek azok a férfiak, akik már kapcsolatban élnek. Vajon mi lehet az oka?  
Kendall Jenner ledobta a textilt

Kendall Jenner ledobta a textilt

A népszerű modell a testvéreihez hasonlóan megvált ruháitól egy fotózás kedvéért. Nézd csak!  
A kevés hús segíthet a fogyásban?

A kevés hús segíthet a fogyásban?

Kutatók szerint hiába figyelnek a fogyni vágyók arra, hogy mennyit esznek a sok hús gátolhatja a súlyvesztést.   
Eljegyezték Britney Spears-t?

Eljegyezték Britney Spears-t?

Okot adott a találgatásokra a tehetséges énekesnő – Britney Spearsről ismert, hogy 2016 vége óta a nála fiatalabb Sam Ashgarival jár, de vajon már a vőlegénye i...
< >