Egészség hírek

Rosszul hat a rendelt étel a gyerekek szívére

Rosszul hat a rendelt étel a gyerekek szívére

Ha a kiskorúak túlságosan sokat esznek házon kívül, főleg gyorséttermi ételt, jó eséllyel növekszik a szívbetegség valószínűsége az esetükben.

Természetes, hogy bizonyos helyzetekben sokkal jobban esik ételt rendelni, mint a készítésével bíbelődni, ám ha étrendünk főként gyorséttermi ételeket tartalmaz, az komoly kockázatot jelent egészségünkre nézve: növeli a gyermekek szívbetegségre és diabéteszre való hajlamát.

Minderre brit kutatók jöttek rá, akik több mint 1900, etnikailag különböző gyermekek étkezési szokásait vizsgálták Angliában, 9 és 10 éves kor között.

A kislányoknak és kisfiúknak gyakori ételek fotóit mutatták, hogy becsüljék meg az adag méretét és felidézzék azokat magukban.

A sok rendelt étel hosszútávon nem tesz jót a gyermekek egészségének

A sok rendelt étel hosszútávon nem tesz jót a gyermekek egészségének

A gyermekek 28 százaléka mondta, hogy legalább heti egyszer fogyaszt házhozszállított vagy rendelt ételt – csaknem felük állította, hogy kevesebb mint hetente egy alkalommal eszik ilyet, s csak kicsit több mint egynegyedük vallotta, hogy soha vagy csupán nagyon ritkán fogyaszt ilyesmit.

Azoknál azonban, akik gyakran ettek rendelt ételt, magasabb testzsírt és koleszterinszintet állapítottak meg, mint azoknál a gyerekeknél, kik szinte sosem fogyasztottak ilyet – mondta el Angela Donin, a londoni St. George Egyetem kutatója.

Ugyanezek a csemeték fogyasztottak nagyobb valószínűséggel túl sok kalóriát és kevesebb vitamint, ásványi anyagot.

A felfedezést az Archives of Disease in Childhood közölte.

A kutatók eredményei azt sugallják, hogy a rendelt ételek fogyasztásának jövőbeni emelkedése – melyben sajnos nagy szerepe van a marketingnek - valószínűleg káros egészségügyi következményekkel jár, s ahogy csak lehet, le kell szorítani azt.

Mivel a felfedezések interjúkon alapulnak, a tanulmány nem bizonyítja az ok-okozati összefüggést a rendelt ételek fogyasztása és a betegségek között, ám az eredmények szerint a gyermekek, akik gyakran fogyasztanak ilyet, a jövőben nagyobb veszélynek vannak kitéve.

A magas koleszterint szintet megfigyelték a rendelt ételt sűrűn fogyasztók körében, s ha ezt az étrendet fenntartják, hosszútávon növelik a szívbetegség kockázatát – nagyjából 10 százalékkal – figyelmeztetnek a kutatók.

Kapcsolódó cikk:

 

B.A.

Ed Westwick fogva tartott egy nőt?

Ed Westwick fogva tartott egy nőt?

Képzeld, a legfrissebb információk szerint a Gossip Girl népszerű sztárját azzal vádolják, hogy több napon keresztül nem engedett el egy nőt, akit ráadásul mege...
Jönnek a valódi terminátorok?  - 1.rész

Jönnek a valódi terminátorok? - 1.rész

A mesterséges intelligencia fejlődésével olyan robotok állhatnak „szolgálatba” 2068-ig, amelyek a veszélyes helyzetekben tökéletesen helyettesíthetik az embert ...
Ekkor a legjobb az együttlét

Ekkor a legjobb az együttlét

Friss kutatások kiderítették, hogy melyik életkorban élvezik a legjobban az aktusokat a szerelmesek.   
A háziállat többet segíthet, mint az orvos

A háziállat többet segíthet, mint az orv...

Az köztudott, hogy a kis kedvencek pozitív hatással bírnak az emberi lélekre, de egy nemrégiben végzett kutatás szerint akár a terapeutát is helyettesítheti.   
Értik a babák a vidám zenét

Értik a babák a vidám zenét

Sokan nem is gondolnánk, de a csecsemők ugyanúgy értik az érzelmeket, mint a felnőttek. A vidám zenére, pedig rendkívül jól reagálnak.   
Robottá alakuló légdeszka segíthet a házban?

Robottá alakuló légdeszka segíthet a ház...

Sokaknak lehet már ismerős az ún. hoverboard vagy légdeszka – 2016-ban reneszánszát élte. Most a mesterséges intelligencia segítségével megszületett a hoverboar...
Mesterséges intelligencia: repülő autó mutatkozott be Genfben

Mesterséges intelligencia: repülő autó m...

Az önálló járművek jelenthetik az autógyártás következő nagy innovációját – A Genfi Motor Show-n olyan kocsi mutatkozott be, amelyek repülni is képes.
Pénzt akar exe Britney-től kicsalni

Pénzt akar exe Britney-től kicsalni

Nem elég Kevin Federline számára az a pénz, amelyet az énekesnő fizet neki havi szinten. Ez összesen húszezer dollár, azaz körülbelül ötmillió forint.   
Így készíts kávés testradírt!

Így készíts kávés testradírt!

Van, akit már a kávé illata kellemes hangulatba hoz. Ha ez velünk is így van, érdemes kipróbálnunk a kávéval készült testradírt, mégpedig saját kezűleg!
A robot fejlődésének lépcsői

A robot fejlődésének lépcsői

A mesterséges intelligencián belül a robotika kétségtelenül a legizgalmasabb, ám a legellentmondásosabb terület is. Abban mindenki egyetért, hogy a robotok alka...
< >