2019. 09. 30. - 10:35

Rosszul hat a túlzott sport az agykapacitásra?

Rosszul hat a túlzott sport az agykapacitásra?

A sportot sem szabad túlzásba vinni – régóta figyelmeztetnek erre a kutatók, most azonban egy tanulmány is állítja: kimerültség és csökkent kognitív kontroll lehet a túl sok sport eredménye, amely kiégéshez vezethet.

Nem kevés ember éli ki magát és vezeti le a mindennapi stresszt a sportban - amivel nincs is semmi gond. A túlzásokkal azonban igen.
 
A Current Biology szaklap közelmúltban megjelent tanulmányából kiderül, hogy kimerültséget, csökkent kontrollt válthat ki a túlzásba vitt sport, amely hozzájárulhat a kiégés szindróma jelentkezéséhez.
 
A kutatók felfedezték, hogy ártalmas lehet, ha valaki túl sokat mozog, teljesítménye pedig romlik. Az intenzív testedzés nagymértékű fáradtsággal jár és ártalmas lehet az agyi kapacitásra, különösen a kognitív kontrollra.
 
Csökkent teljesítményhez és kiégéshez vezethet a túlzásba vitt sport
Csökkent teljesítményhez és kiégéshez vezethet a túlzásba vitt sport
 
Mathias Pessiglione és a francia Inserm Kutatási Intézetből származó csapata kifejtette: arra voltak kíváncsiak, mi az oka a sportolók körében ismert „túlzott edzés szindrómának”, melyet mérsékelt sportteljesítmény és intenzív kimerültség jellemez.
 
Az ettől szenvedő sportemberek hajlamosak különféle termékekhez nyúlni, amelyektől azt várják, hogy visszaállítják teljesítményüket.
 
A kutatók leszögezték, hogy első feltevésük helyes, vagyis a túlzott sport okozta fáradtság hasonló a mentális erőfeszítések okozta fáradtsághoz. Ennek teszteléséhez a kutatócsoport 9 hetet töltött 37 triatlonista társaságában, akiket két csapatra osztottak.
 
Az első csapat a „szokásos” magas szintű képzésen esett át, míg a második a utolsó három hétben kiegészítő képzésen is részt vett, s ezek az edzések átlagosan 40 százalékkal tartottak tovább az átlagosnál.
 
A kutatók rávilágítottak, hogy a túlzott fizikai aktivitás az oldalsó prefrontális kéreg - a kognitív kontroll kulcsfontosságú régiója - csökkent aktivitásához vezet, hasonlóan a mentális erőfeszítések során megfigyelthez.
 
Az agyi aktivitás csökkenése összefüggésbe hozható volt az impulzív döntéshozatallal, melynek keretében a rövid távú kielégítés elsőbbséget élvezett a hosszú távú célokkal szemben.
 
Az élsportolók körében ez az impulzivitás azt eredményezi, hogy a kör kellős közepén lassuljanak le, vagy feladják a versenyt a megerőltetés okozta fájdalom következtében.
 
A kutatók úgy vélik, a fáradtság és a csökkent kognitív kontroll a „kiégési szindróma” első lépése is lehet, amely természetesen nemcsak a sportolókat érinti, hanem számos embert a különböző szakmai ágazatokban.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.