2018. 09. 05. - 10:40

Savasság ellen elég inni egy kis tejet?

Savasság ellen elég inni egy kis tejet?

A kellemes, hűs tej segít semlegesíteni a savas emésztőnedveket, s ezzel csökkenti a gyomorégés tüneteit – beleértve a refluxos panaszokat is.

Többségünk emésztést segítő tablettáért nyúl, ha a savasság panaszokat okoz nála. Bár ez ártalmatlan cselekedetnek tűnik, az sem előnyös, ha túl sok antaciddal élünk. Amennyiben a savasság gyakori probléma mindennapjainkban, jobb természetes, hatékony módszerre szavazni és elkerülni a lehetséges mellékhatásokat is.
 
Sokan esküsznek a hideg tejre.
 
Hogyan működik? Bár az orvosok többsége valószínűleg nem javasolná, természet- és holisztikus gyógyászok hisznek az erejében. A hideg tej semlegesíti a sav bármely formáját, megelőzve a savas refluxot. Segít kordában tartani a reflux betegséget és enyhíteni az égő érzést a gyomorban.  
 
Egy pohár hideg tej gyógyír a gyomorégésre
Egy pohár hideg tej gyógyír a gyomorégésre
 
Ám miközben a tej nagyszerű segítség lehet, érdemes ügyelni arra, hogy a benne levő zsír ne legyen nagy mennyiségű – ez ugyanis képes súlyosbítani az állapotot, a gyomorban levő sejtek stimulálásával – így pedig több sav termelődik.
 
Vagyis, ha ezt a savellenes módszert használjuk, alkalmazzunk zsírszegény tejet. Sokkal hatékonyabb lesz, mint a teljes tej.
 
A tejnek egyébként is vannak igen áldásos hatásait: kalciumban és fehérjében gazdag, az anyagcserét követően lebomlik és felszívja a felesleges savat.
 
Amikor eszünk, az étel eléri a gyomrot, az emésztőnedvek pedig elkülönülnek abból a célból, hogy lebontsák az ételt és felszívják a tápanyagokat. Az emésztőnedvek azonban természetüknél fogva savasak.
 
Az ételnek a gyomorban kell maradnia, anélkül, hogy visszafolyna a szájba vagy a torokba, és össze kell keverednie az emésztőnedvekkel.
 
Egyes esetekben azonban az élelmiszer visszajön a torokba – ilyenkor lehet igen hatásos a hideg tej.
 
B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.