2019. 02. 11. - 10:43

Segít depresszió ellen a jó étrend?

Segít depresszió ellen a jó étrend?

Sokan úgy gondolják, hogy adott esetben egy fagyi vagy egy csoki is nagyon jót tesz a léleknek, ha igazán rossz passzban vagyunk, több értelme van egészséges étrendre váltani. A depresszió tüneteit hatékonyan csökkenti.

Az egészségtelen, hizlaló, ámde ízletes nassolnivalók gyakran kerülnek az ember kezébe, amikor rossz kedve van vagy krízishelyzetbe kerül.
 
Ezek azonban nem segítenek hosszútávon, sőt inkább rontanak a helyzeten. A jégkrém, a csokoládé, a chips és társaik nem járulnak hozzá a zsír csökkentéséhez és a fogyáshoz. Olyan élelmiszerekre van szükségünk, melyek elősegítik a kilók lefaragását, tápanyaggal látnak el és mérsékelik a zsírt – ezekkel együtt a depressziós tüneteket is.
 
A fenti nassolnivalók többet ártanak, mint használnak. Lehetséges, hogy átmenetileg komfortérzetet adnak, de hosszabb távon igen rosszul járunk velük, ráadásul plusz kalóriákkal halmozzuk el a szervezetünket.
 
Egészséges ételekkel sokkal többre megyünk a depresszió leküzdéséhez
Egészséges ételekkel sokkal többre megyünk a depresszió leküzdéséhez
 
Depressziós tünetek esetén a gyorséttermi ételek és édességek csak felesleges kalóriákkal és egészségtelen zsírokkal járnak, melyek veszélyes következményeket vonnak maguk után.
 
A Psychosomatic Medicine szaklapban megjelentetett tanulmány arra igyekszik felhívni a figyelmet, hogy a kutatók meggyőző bizonyítékot találtak arra: az étrend előnyös változtatása lényegesen csökkenti a depresszió tüneteit, még azoknál is, akiket nem is diagnosztizáltak a konkrét hangulatzavarral.
 
Joseph Firth, a tanulmány vezető szerzője elmondta: egy egészségesebb étrend javítja az emberek hangulatát. Bármilyen jellegű, egészséges változtatás az étrendben hasonlóan jó hatással van a mentális egészségre: fogyást, zsírcsökkentést eredményez és növeli a tápanyagok jelenlétét a szervezetben – mindegyik javít a depresszió tünetein.
 
Amennyiben több, tápanyagban gazdag ételt fogyasztunk, melyek rostokban gazdagok és tartalmaznak zöldségeket, elhagyjuk ellenben a gyorsételeket, a finomított cukrot, az elegendőnek bizonyul a tanulmány szerint arra, hogy a „gyorséttermi étrend” potenciálisan negatív pszichológiai hatásait elkerüljük.
 
Érdemes ugyanis tudni, hogy a gyorséttermi ételek súlyosbíthatják a mentális betegségeket, így a depressziót is.
 
A Molecular Psychiatry szaklapban megjelent kutatás szerint a gyorsételek gyulladást váltanak ki a testben, s közvetlenül növelhetik a depresszió kialakulásának esélyét.
 
Mit együnk?
 
Mit érdemes tehát enni? Egyes élelmiszerek kimondottan energiát növelnek és hangulatot javítanak. Ilyenek a zsírsavakban, rostban, fehérjében, B6- és B12-vitaminban, szerotpninban és triptofánban bővelkedő ételek.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.