2020. 05. 06. - 10:35

Segíti a kávé a szívroham megelőzését?

Segíti a kávé a szívroham megelőzését?

A filteres kávé hozzájárulhat e halálos állapot megelőzéséhez? Úgy tűnik, napi négy csésze szűrt kávé csökkenti a szívroham esélyét.

A jelek szerint megéri inni a kávét - a szívroham kockázata 15 százalékkal csökken, ha napi 4 csészével fogyasztjuk, filteresen.
 
S ha mellé olyan ételeket is fogyasztunk, melyek javítják a szív egészségét, külön jól járunk.
 
Az Egészsésgügyi Világszervezet (WHO) becslése szerint 17,9 millió ember hal meg évente világszerte a szív- és érrendszeri betegségek miatt. A halálesetek 85 százalékát szívroham és stroke okozza.
 
A szívroham javarészt az egészségtelen életmód következménye, melybe beletartozik a testmozgás hiánya, a túlzott alkoholfogyasztás, a dohányzás, s hozzájárulnak a helytelen étkezési szokások is.
 
Napi négy filteres kávé jót tehet a szív egészségének
Napi négy filteres kávé jót tehet a szív egészségének
 
A szívroham és a kávé viszonya
 
A European Journal of Preventive Cardiology folyóiratban megjelent tanulmány azt sugallja: ha napi 4 csészényit iszunk a filteres, azaz szűrt kávéból, a szívroham rizikóját 15 százalékkal csökkentjük.
 
Számos tanulmány hozta összefüggésbe korábban a kávéfogyasztást a rossz koleszterinszinttel. Ám a jelenlegi kutatás állítja: ha a kávét leszűrjük, eltávolítjuk az olajos összetevőket, melyek a rossz koleszterinszintet növelik.
 
Megállapították azt is: egy csésze szűrt kávéban 30-szor alacsonyabb azon zsírsavak koncentrációja, melyek emelik a vérben a lipidszinteket – a szív egészségének markereit, azaz jelzőit.
 
A kutatás, mely megfigyelte a kávéfőzési szokások, a szívroham és az élettartam közti összefüggéseket, felfedezte: azoknál az embereknél, akik 1-4 csésze szűrt kávét isznak naponta, a legalacsonyabb a halálozási arány.
 
Ugyanakkor, ez a teória nem feltétlenül működik a 60 év felettieknél. A tanulmány szerzői felhívták a figyelmet, hogy a filteres kávé növelheti szív- és érrendszeri betegségekkel kapcsolatos elhalálozást.
 
Lényeges azonban megjegyezni, hogy nem kell 4, vagy 4-nél több kávét elfogyasztani naponta.
 
Szívbarát élelmiszerek
 
A szívroham a vérkeringés problémája. Akkor jelentkezik, amikor a szívbe haladó vér áramlása blokkolódik. Szívinfarktus esetén az elzáródott artéria nem teszi lehetővé az oxigénben gazdag vér szállítását a szív bizonyos részeire. Ez pedig bizonyos szívizmok elhalását eredményezi.
 
A szívroham esélyét egészséges életmóddal csökkenteni lehet. Az, hogy milyen ételeket választunk, kulcsfontosságú, s nagymértékben hat jó közérzetünkre, beleértve a szív egészségét.
 
A megfelelő ételekkel javítjuk szívünk és érrendszerünk egészségét, miközben csökkentjük a szívroham rizikóját.
 
A rossz (LDL) koleszterinszintet leviszi például a teljes kiőrlésű zab, míg a rostban gazdag hüvelyesek csökkentik a koleszterin felszívódását a testben. A hüvelyesek ugyancsak mérsékelik az LDL-koleszterin szintjét, ám a jelek szerint a nők esetében hatékonyabban működnek, mint a férfiaknál.
 
Érdemes diót, gyümölcsöt és zöldséget fogyasztani, s halat is beiktatni étrendünkbe. Mindegyikben találunk szívbarát Omega-3 zsírsavat.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.