Egészség hírek

Sejtöregedést okozunk az alkoholizálással

Sejtöregedést okozunk az alkoholizálással

Az alkoholfogyasztás jól tud esni, különösen lazításképpen egy fárasztó nap végén – ám ha túlzásokba esünk, jelentős egészségügyi kockázatnak tesszük ki magunkat. A sejtek öregedése nem sok jót ígér.

Ki-ki másra használja az alkoholt: van, aki lazít vele, más a gátlásait oldja, s olyan is akad, aki a felpörgéshez tart jónak egy kis bort, sört vagy töményet.
Magyarországon különösen szokás fröccsözni, sörözni a nap végén.

Érdemes ugyanakkor tisztában lenni azzal, hogy minél több alkoholt iszunk, annál inkább növeljük az egészségügyi kockázatok számát, mivel a sejtek jobban öregszenek.

Az alkoholfogyasztás lazít, de túlzásba véve sejtöregedést okoz

Az alkoholfogyasztás lazít, de túlzásba véve sejtöregedést okoz

Olyan problémák kialakulásának esélyét növeljük, mint a szívbetegség, diabétesz, rák és demencia – melyek a korral is járnak. A DNS-minták azt mutatják: az alkohol megrövidíti a telomereket.

A telomerek az emberi kromoszómák végén levő fehérjesapkák, az öregedés és az általános egészség markerei – hívta fel a figyelmet dr. Naruhisa Yamaki, a japán Kobe Egyetem Orvosi Iskolájának klinikai munkatársa.

Minden alkalommal, amikor egy sejt replikálódik, a telomer egy kis darabja elveszik, vagyis a korral egyre rövidebb lesz. Idővel a kromoszómák kevésbé lesznek védettek, s a sejtek képtelenné válnak a helyes működésre.

Egyes embereknek így is rövidebb telomerjeik vannak, s nem az öregedés következtében.

„Tanulmányunk azt mutatja, hogy az alkoholista pácienseknek rövidek a telomerjeik, s ez azt jelenti, hogy a túlzásba vitt ivás biológiai öregedést okoz sejtszinten” – hangsúlyozta Naruhisa Yamaki.

A szakember hozzátette: nagyon fontos, hogy az emberek megértsék, a sok ivás telomer-rövidülést okoz, mert így tudnak tenni azért, hogy hosszabb életük legyen.

Yamaki egy denveri konferencián mutatta be tanulmányát, melyet mindaddig előzetesnek kell tekinteni, míg szakértői folyamatban nem közlik.

Kapcsolódó cikk:

Kismértékben segít a szesz

Stroke-hoz és demenciához járul hozzá az üdítőital

B.A.

Ekkor a legjobb szülni

Ekkor a legjobb szülni

Kutatók nemrég kiderítették, hogy melyik a legalkalmasabb kor a szülésre.   
Amber Rose kisebb melleket kap

Amber Rose kisebb melleket kap

Tart a műtéttől a csinos modell– Amber Rose mellkisebbítő operáción esik át a napokban. A félelem mellett azonban nagyon izgatott is.
A házimunka segíthet a fogyásban?

A házimunka segíthet a fogyásban?

Sokan azt gondolják, hogy a otthoni takarítás is hozzájárul a fogyáshoz, hiszen ilyenkor is mozog az ember, de kutatók szerint ez kevés.   
Ed Sheeran megnősül

Ed Sheeran megnősül

Friss információk szerint a népszerű énekes még tavaly decemberben kérte meg kedvese kezét.   
Nem tudják eldönteni Kanye Westék a gyerek nevét?

Nem tudják eldönteni Kanye Westék a gyer...

Január 15-én megszületett Kim Kardashian és Kanye West harmadik gyermeke – a kislánynak azonban egyelőre nincs neve!
Kylie Jenner ideges

Kylie Jenner ideges

Bár hivatalosan máig nem jelentette be a csinos celeb, hogy gyermeket vár, egyre több hír lát napvilágot a téma kapcsán. Állítólag újabban idegesség gyötri Kyli...
Természetes sminklemosó – bőr irritáció ellen

Természetes sminklemosó – bőr irritáció ...

Előfordul, hogy a kereskedelemben kapható sminklemosó termékek a szem körül irritációt vagy bőrpírt okoznak. Szerencsére természetes módszerek is léteznek erre ...
Katy Perry a közösségi média áldozata?

Katy Perry a közösségi média áldozata?

A csinos énekesnő úgy gondolja, ő maga is a közösségi média áldozata – ezért sürgeti az embereket, találják meg az egészséges egyensúlyt ezen oldalak használatá...
Szmog: ráncok, száraz bőr, pigmentáció

Szmog: ráncok, száraz bőr, pigmentáció

A légszennyezés sajnos látható nyomokat hagy rajtunk. Nemcsak allergiás kiütésekre számíthatunk miatta, hanem száraz bőrre, ráncokra, nyitott pórusokra is. Mit ...
David Beckhamék spórolnak?

David Beckhamék spórolnak?

Takarékoskodik David és Victoria Beckham – a sztárpár a hírek szerint a „pennyket is félreteszi”, azzal, hogy újabban nem vesz magának extravagáns dolgokat.
< >