Egészség hírek

Sejtöregedést okozunk az alkoholizálással

Sejtöregedést okozunk az alkoholizálással

Az alkoholfogyasztás jól tud esni, különösen lazításképpen egy fárasztó nap végén – ám ha túlzásokba esünk, jelentős egészségügyi kockázatnak tesszük ki magunkat. A sejtek öregedése nem sok jót ígér.

Ki-ki másra használja az alkoholt: van, aki lazít vele, más a gátlásait oldja, s olyan is akad, aki a felpörgéshez tart jónak egy kis bort, sört vagy töményet.
Magyarországon különösen szokás fröccsözni, sörözni a nap végén.

Érdemes ugyanakkor tisztában lenni azzal, hogy minél több alkoholt iszunk, annál inkább növeljük az egészségügyi kockázatok számát, mivel a sejtek jobban öregszenek.

Az alkoholfogyasztás lazít, de túlzásba véve sejtöregedést okoz

Az alkoholfogyasztás lazít, de túlzásba véve sejtöregedést okoz

Olyan problémák kialakulásának esélyét növeljük, mint a szívbetegség, diabétesz, rák és demencia – melyek a korral is járnak. A DNS-minták azt mutatják: az alkohol megrövidíti a telomereket.

A telomerek az emberi kromoszómák végén levő fehérjesapkák, az öregedés és az általános egészség markerei – hívta fel a figyelmet dr. Naruhisa Yamaki, a japán Kobe Egyetem Orvosi Iskolájának klinikai munkatársa.

Minden alkalommal, amikor egy sejt replikálódik, a telomer egy kis darabja elveszik, vagyis a korral egyre rövidebb lesz. Idővel a kromoszómák kevésbé lesznek védettek, s a sejtek képtelenné válnak a helyes működésre.

Egyes embereknek így is rövidebb telomerjeik vannak, s nem az öregedés következtében.

„Tanulmányunk azt mutatja, hogy az alkoholista pácienseknek rövidek a telomerjeik, s ez azt jelenti, hogy a túlzásba vitt ivás biológiai öregedést okoz sejtszinten” – hangsúlyozta Naruhisa Yamaki.

A szakember hozzátette: nagyon fontos, hogy az emberek megértsék, a sok ivás telomer-rövidülést okoz, mert így tudnak tenni azért, hogy hosszabb életük legyen.

Yamaki egy denveri konferencián mutatta be tanulmányát, melyet mindaddig előzetesnek kell tekinteni, míg szakértői folyamatban nem közlik.

Kapcsolódó cikk:

Kismértékben segít a szesz

Stroke-hoz és demenciához járul hozzá az üdítőital

B.A.

Kylie Jenner babát vár

Kylie Jenner babát vár

A legfrissebb hírek szerint a legfiatalabb Kardashian testvér hamarosan szülői örömök elé néz, ugyanis állapotos.   
Okos babaágyat készítenek

Okos babaágyat készítenek

Ismét valami újdonsággal rukkol elő a technika, ugyanis terveznek egy olyan ágyat a babák számára, amely minden kényelmet megad nekik.   
Fergie: Végre fellélegezhetek…

Fergie: Végre fellélegezhetek…

A csinos énekesnő sokkal jobban érzi magát, mióta napvilágot láttak a válásáról szóló hírek. Fergie és a férje, Josh Duhamel ugyanis már jó ideje külön van, de ...
Így étkezz a normális emésztéshez

Így étkezz a normális emésztéshez

Ahogy idősödik az ember az anyagcseréje egyre jobban lelassul. Ez ellen azonban lehet tenni, méghozzá megfelelő étkezéssel.   
Demi Lovato szexuális hovatartozásáról vallott

Demi Lovato szexuális hovatartozásáról v...

A gyönyörű énekesnő kijelentette: nem tartozik senkinek magyarázattal arról, hogy melyik nemhez vonzódik. Demi Lovatót ugyanis megkritizálták a közösségi médiáb...
Hamarosan elindul a Kutatók éjszakája

Hamarosan elindul a Kutatók éjszakája

Ebben az évben ismét megrendezik a nagysikerű eseményt, amelynek országszerte különleges programjai lesznek.   
Már húszas éveiben adoptált volna Angelina

Már húszas éveiben adoptált volna Angeli...

A csinos színésznő igen fiatalon azon gondolkodott, hogy örökbefogad egy kambodzsai árvát –  legjobb barátja szerint Angelina Jolie a húszas éveiben elkezdett e...
Innen származnak a kutyák

Innen származnak a kutyák

Régóta foglalkoztatja a kutatókat, hogy vajon honnan származik ez a kedves háziállat. Most pedig egy újabb elmélet látott napvilágot.   
Kapócs Zsóka babát vár

Kapócs Zsóka babát vár

Teljesült a magyar sztár álma, ugyanis mint kiderült, hamarosan édesanya lesz.   
Asztmához vezethet a gyerekkori megfázás?

Asztmához vezethet a gyerekkori megfázás...

Azoknál a gyermekeknél, akik kicsi korukban gyakran küzdöttek légúti fertőzésekkel, nagyobb eséllyel alakul ki később asztma vagy csökkennek a tüdőfunkciók.
< >