Egészség hírek

Sejtöregedést okozunk az alkoholizálással

Sejtöregedést okozunk az alkoholizálással

Az alkoholfogyasztás jól tud esni, különösen lazításképpen egy fárasztó nap végén – ám ha túlzásokba esünk, jelentős egészségügyi kockázatnak tesszük ki magunkat. A sejtek öregedése nem sok jót ígér.

Ki-ki másra használja az alkoholt: van, aki lazít vele, más a gátlásait oldja, s olyan is akad, aki a felpörgéshez tart jónak egy kis bort, sört vagy töményet.
Magyarországon különösen szokás fröccsözni, sörözni a nap végén.

Érdemes ugyanakkor tisztában lenni azzal, hogy minél több alkoholt iszunk, annál inkább növeljük az egészségügyi kockázatok számát, mivel a sejtek jobban öregszenek.

Az alkoholfogyasztás lazít, de túlzásba véve sejtöregedést okoz

Az alkoholfogyasztás lazít, de túlzásba véve sejtöregedést okoz

Olyan problémák kialakulásának esélyét növeljük, mint a szívbetegség, diabétesz, rák és demencia – melyek a korral is járnak. A DNS-minták azt mutatják: az alkohol megrövidíti a telomereket.

A telomerek az emberi kromoszómák végén levő fehérjesapkák, az öregedés és az általános egészség markerei – hívta fel a figyelmet dr. Naruhisa Yamaki, a japán Kobe Egyetem Orvosi Iskolájának klinikai munkatársa.

Minden alkalommal, amikor egy sejt replikálódik, a telomer egy kis darabja elveszik, vagyis a korral egyre rövidebb lesz. Idővel a kromoszómák kevésbé lesznek védettek, s a sejtek képtelenné válnak a helyes működésre.

Egyes embereknek így is rövidebb telomerjeik vannak, s nem az öregedés következtében.

„Tanulmányunk azt mutatja, hogy az alkoholista pácienseknek rövidek a telomerjeik, s ez azt jelenti, hogy a túlzásba vitt ivás biológiai öregedést okoz sejtszinten” – hangsúlyozta Naruhisa Yamaki.

A szakember hozzátette: nagyon fontos, hogy az emberek megértsék, a sok ivás telomer-rövidülést okoz, mert így tudnak tenni azért, hogy hosszabb életük legyen.

Yamaki egy denveri konferencián mutatta be tanulmányát, melyet mindaddig előzetesnek kell tekinteni, míg szakértői folyamatban nem közlik.

Kapcsolódó cikk:

Kismértékben segít a szesz

Stroke-hoz és demenciához járul hozzá az üdítőital

B.A.

Szeméttelepen készült Stella McCartney legújabb kampánya

Szeméttelepen készült Stella McCartney l...

A divatvilág mindig is szerette a különc dolgokat. Ilyet azonban talán még egy tervező sem tett, mint amit Stella. Legújabb kollekcióját ugyanis egy szemétlerak...
Pamela Anderson nem akar nagymama lenni

Pamela Anderson nem akar nagymama lenni

A 90'-es évek szexszimbóluma felett is eljár az idő lassan. Ez ellen pedig mindent megtesz, de sajnos hamarosan akár ő is nagyszülő lehet.  
A Linkin Park legnagyobb slágerei

A Linkin Park legnagyobb slágerei

Döbbenten fogadta az egész világ a hírt, hogy a neves zenekar frontembere, Chester Bennington öngyilkos lett. Emlékére, összegyűjtöttük a legnépszerűbb dalokat....
Meghalt a Reszkessetek betörők sztárja

Meghalt a Reszkessetek betörők sztárja

72 éves korában elhunyt John Heard színész, akire egy kaliforniai hotelben találtak rá.  
Sarka Kata visszavonul a nyilvánosság elől?

Sarka Kata visszavonul a nyilvánosság el...

Hajdú Péter egykori kedvese megunta a sztáréletet? Friss információk szerint a magyar híresség inkább az üzleti életére szeretne koncentrálni a jövőben és nem a...
Cara Delevingne felszabadult a kopasz fejtől

Cara Delevingne felszabadult a kopasz fe...

Tökéletesen szabadnak érezte magát a csinos színésznő, miután leborotváltatta a fejét egy filmszerep kedvéért. Cara Delevingne inspirálni szeretne más nőket is.
Ezért vetett véget életének Chester Bennington

Ezért vetett véget életének Chester Benn...

Szomorú hír rázta meg a zenevilágot. A Linkin Park frontembere 41 évesen öngyilkost lett.   
A megrepedt sarok ellenszere – 2.rész

A megrepedt sarok ellenszere – 2.rész

Nem nyújt szép látványt a repedezett sarok, de mellette még fájdalmas is lehet. Fontos, hogy ahogyan testünk többi részével, úgy a sarkakkal is kellő mértékben ...
Kiderült, hogy kik játszanak az Aladdin filmben

Kiderült, hogy kik játszanak az Aladdin ...

Az elmúlt időben egyre több klasszikus rajzfilmnek készítik el a filmváltozatát és ez alól az Aladdin sem kivétel. A napokban pedig nyilvánosságra hozták a fősz...
George Clooney és Amal gyakran elszökik kettesben

George Clooney és Amal gyakran elszökik ...

Jól kezeli a szülői feladatokat George Clooney és felesége, Amal. Ikreik érkezése óta a sztárnak és párjának segítsége is van, de úgy hírlik, remekül feltaláljá...
< >