2017. 06. 28. - 10:05

Sejtöregedést okozunk az alkoholizálással

Sejtöregedést okozunk az alkoholizálással

Az alkoholfogyasztás jól tud esni, különösen lazításképpen egy fárasztó nap végén – ám ha túlzásokba esünk, jelentős egészségügyi kockázatnak tesszük ki magunkat. A sejtek öregedése nem sok jót ígér.

Ki-ki másra használja az alkoholt: van, aki lazít vele, más a gátlásait oldja, s olyan is akad, aki a felpörgéshez tart jónak egy kis bort, sört vagy töményet.
Magyarországon különösen szokás fröccsözni, sörözni a nap végén.

Érdemes ugyanakkor tisztában lenni azzal, hogy minél több alkoholt iszunk, annál inkább növeljük az egészségügyi kockázatok számát, mivel a sejtek jobban öregszenek.

Az alkoholfogyasztás lazít, de túlzásba véve sejtöregedést okoz

Az alkoholfogyasztás lazít, de túlzásba véve sejtöregedést okoz

Olyan problémák kialakulásának esélyét növeljük, mint a szívbetegség, diabétesz, rák és demencia – melyek a korral is járnak. A DNS-minták azt mutatják: az alkohol megrövidíti a telomereket.

A telomerek az emberi kromoszómák végén levő fehérjesapkák, az öregedés és az általános egészség markerei – hívta fel a figyelmet dr. Naruhisa Yamaki, a japán Kobe Egyetem Orvosi Iskolájának klinikai munkatársa.

Minden alkalommal, amikor egy sejt replikálódik, a telomer egy kis darabja elveszik, vagyis a korral egyre rövidebb lesz. Idővel a kromoszómák kevésbé lesznek védettek, s a sejtek képtelenné válnak a helyes működésre.

Egyes embereknek így is rövidebb telomerjeik vannak, s nem az öregedés következtében.

„Tanulmányunk azt mutatja, hogy az alkoholista pácienseknek rövidek a telomerjeik, s ez azt jelenti, hogy a túlzásba vitt ivás biológiai öregedést okoz sejtszinten” – hangsúlyozta Naruhisa Yamaki.

A szakember hozzátette: nagyon fontos, hogy az emberek megértsék, a sok ivás telomer-rövidülést okoz, mert így tudnak tenni azért, hogy hosszabb életük legyen.

Yamaki egy denveri konferencián mutatta be tanulmányát, melyet mindaddig előzetesnek kell tekinteni, míg szakértői folyamatban nem közlik.

Kapcsolódó cikk:

Kismértékben segít a szesz

Stroke-hoz és demenciához járul hozzá az üdítőital

B.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.