Egészség hírek

Sejtöregedést okozunk az alkoholizálással

Sejtöregedést okozunk az alkoholizálással

Az alkoholfogyasztás jól tud esni, különösen lazításképpen egy fárasztó nap végén – ám ha túlzásokba esünk, jelentős egészségügyi kockázatnak tesszük ki magunkat. A sejtek öregedése nem sok jót ígér.

Ki-ki másra használja az alkoholt: van, aki lazít vele, más a gátlásait oldja, s olyan is akad, aki a felpörgéshez tart jónak egy kis bort, sört vagy töményet.
Magyarországon különösen szokás fröccsözni, sörözni a nap végén.

Érdemes ugyanakkor tisztában lenni azzal, hogy minél több alkoholt iszunk, annál inkább növeljük az egészségügyi kockázatok számát, mivel a sejtek jobban öregszenek.

Az alkoholfogyasztás lazít, de túlzásba véve sejtöregedést okoz

Az alkoholfogyasztás lazít, de túlzásba véve sejtöregedést okoz

Olyan problémák kialakulásának esélyét növeljük, mint a szívbetegség, diabétesz, rák és demencia – melyek a korral is járnak. A DNS-minták azt mutatják: az alkohol megrövidíti a telomereket.

A telomerek az emberi kromoszómák végén levő fehérjesapkák, az öregedés és az általános egészség markerei – hívta fel a figyelmet dr. Naruhisa Yamaki, a japán Kobe Egyetem Orvosi Iskolájának klinikai munkatársa.

Minden alkalommal, amikor egy sejt replikálódik, a telomer egy kis darabja elveszik, vagyis a korral egyre rövidebb lesz. Idővel a kromoszómák kevésbé lesznek védettek, s a sejtek képtelenné válnak a helyes működésre.

Egyes embereknek így is rövidebb telomerjeik vannak, s nem az öregedés következtében.

„Tanulmányunk azt mutatja, hogy az alkoholista pácienseknek rövidek a telomerjeik, s ez azt jelenti, hogy a túlzásba vitt ivás biológiai öregedést okoz sejtszinten” – hangsúlyozta Naruhisa Yamaki.

A szakember hozzátette: nagyon fontos, hogy az emberek megértsék, a sok ivás telomer-rövidülést okoz, mert így tudnak tenni azért, hogy hosszabb életük legyen.

Yamaki egy denveri konferencián mutatta be tanulmányát, melyet mindaddig előzetesnek kell tekinteni, míg szakértői folyamatban nem közlik.

Kapcsolódó cikk:

Kismértékben segít a szesz

Stroke-hoz és demenciához járul hozzá az üdítőital

B.A.

Michael Bublé visszatér

Michael Bublé visszatér

Mindenkit megdöbbentett, amikor kiderült, hogy az énekes kisfia súlyos betegségben szenved. Akkor Michael úgy döntött visszavonul, de most ismét színpadra áll. ...
Segít az online csoport a dohányzásról leszokásban

Segít az online csoport a dohányzásról l...

Hatékony segítség lehet a cigarettáról leszokás támogatásában egy internetes csoport, amelyben hasonló problémával küzdő emberek osztják meg egymással tapasztal...
Kim Kardashian: Béranyát fogadni kemény dolog

Kim Kardashian: Béranyát fogadni kemény ...

Nem egyszerű béranyán keresztül gyermeket várni – szögezte le a népszerű valóságshow-sztár. Kim Kardashian és férje egészségügyi probléma miatt várja harmadik b...
Ínycsiklandó előétel a pepperónis sajtlabda

Ínycsiklandó előétel a pepperónis sajtla...

Lehet családi vagy baráti összejövetel, esetleg sportesemény a tévében, a pepperónis sajtlabdába mártogatott apró perecek tökéletes előételként és rágcsálnivaló...
Komoly gondok vannak Shakira hangjával

Komoly gondok vannak Shakira hangjával

Mint a közelmúltban kiderült, lemondta koncertjeit a népszerű énekesnő. Shakira azért kénytelen halasztani turnéját, mert súlyos probléma van a hangszálaival.
David Beckhamék fia elköltelezte magát?

David Beckhamék fia elköltelezte magát?

Furcsa gyűrűre figyeltek fel a lesifotósok a minap Brooklyn Beckham ujján – Mivel David és Victoria Beckham legidősebb fia ismét egy párt alkot korábbi kedvesév...
A vita megerősíti a szerelmet?

A vita megerősíti a szerelmet?

Természetesen nem szabad mindenen összeveszni, de friss kutatások bizonyítják, hogy olykor egy-egy vita előrébb viszi a párkapcsolatot.   
Colin Farrell boldog, de titok, hogy kivel

Colin Farrell boldog, de titok, hogy kiv...

Boldog új kapcsolatában a sármos színész – Colin Farrell kedvesének neve most is titok, de ez nem, hogy nagyon jól érzi magát a barátnőjével.
Durva következményekkel járhat a térdre az elhízás

Durva következményekkel járhat a térdre ...

Ha a sok korábbi mellett még egy okra van szükségünk a fogyáshoz, íme: a túlsúly következtében egy új tanulmány szerint elmozdul a térd s ennek súlyos következm...
Közleményt adott ki Ed Westwick

Közleményt adott ki Ed Westwick

Egyre jobban dagadt a botrány a Gossip Girl sztárja körül, akit mostanra több nő is erőszakkal vádol. A színész megszólalt a téma kapcsán.   
< >