2019. 08. 14. - 11:00

Sok a szívroham, ahol hemzsegnek a gyorsétteremek

Sok a szívroham, ahol hemzsegnek a gyorsétteremek

Magasabb a szívrohamok száma azokon a területeken, ahol több gyorsétterem található meg – derült ki egy új tanulmányból. Egyértelmű, hogy károsak az egészségre.

Régóta nem titok, hogy a gyorséttermekben kapható ételek nem túl előnyösek az egészségünkre nézve. A szívrohamos esetek száma azonban kimutathatóan több azokon a területeken, ahol több gyorsétterem található meg.
 
Egy, az European Heart Journal-ban megjelentetett tanulmány rávilágít arra, hogy minden további gyorsételt kínáló étterem számának növekedésével 4 további szívroham jut 100 000 emberre minden évben.
 
A gyorséttermek számának növekedésével nő a szívrohamok száma is
A gyorséttermek számának növekedésével nő a szívrohamok száma is
 
A kutatók megtalálták azokat a területeket, ahol a legmagasabb a szívrohamos esetek száma.
 
Az eredmények konzisztensek voltak a vidéki és a nagyvárosi területeken az életkor, az elhízás, a magas vér lipidszint, a magas vérnyomás, a dohányzási állapot és a cukorbetegség függvényében.
 
Az eredmények hangsúlyozzák az élelmiszer-környezet fontosságát – a jelek ugyanis nagyon arra utalnak, hogy potenciálisan hozzájárul az egészséghez – fejtette ki Tarunpreet Saluja indiai származású kutató, az ausztráliai Newcastle-i Egyetem munkatársa.
 
A retrospektív csapat-vizsgálat 3 070 beteget tartalmazott, akiket szívroham miatt vittek kórházba 2011 és 2013 között.
 
A kutatók feljegyezték az egyes önkormányzati területeken belüli gyorséttermek számát, s összevetették a különböző területeket, hogy elemezzék az összefüggést az ilyen étkezőhelyek sűrű előfordulása és a szívrohamok gyakorisága között.
 
"A gyorséttermek jelenléte fontos szempont a vidéki és nagyvárosi területek folyamatos fejlesztése szempontjából" – mondta Jeroen Bax, a hollandiai Leiden Egyetem professzora.
 
Hozzátette: a tanulmány kiemeli az élelmiszerkörnyezet fontosságát az egészségre nézve. Amellett, hogy szabályozni kellene a gyorséttermi üzletek helyét és sűrűségét, az önkormányzatoknak biztosítaniuk kellene az egészséges ételekhez való hozzáférést is szupermarketek formájában.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.