Sörivással csökkenthető a csontritkulás kialakulásának kockázata

Egészséges csontokat szeretne? Igyon rendszeresen sört! Kutatások szerint a világos sörben található nagy mennyiségű szilícium jelentősen lelassíthatja a csontritkulás folyamatát.
Nagyjából 1700 nő részvételével zajlott az a kutatás, melyet korábban spanyol tudósok végeztek el. A vizsgálatok szerint azok a hölgyek, akik rendszeresen világos sört fogyasztanak, erősebb és egészségesebb csontokkal rendelkeznek, vagyis náluk kevésbé áll fenn a csontritkulás kialakulásának veszélye.
Segít a sör a csontjainkon?
A jelenség magyarázatát a sörben tekintélyes mennyiségben jelen lévő szilíciumban találták meg, amely lassítja a csontok leépülését, segíti az újak épülését, ezáltal pedig megvéd a különböző betegségektől. A szervezet számára hasznosítható anyag viszont csak a világos sörben található meg, a sötétebb nedűk előállításához szükséges nagy hőmérséklet ugyanis megsemmisítheti a szilícium jótékony alkotórészeit.
A XXI. század egyik népbetegségének tartott csontritkulás megelőzése céljából már kis mennyiségű sör ivásával is sokat tehetünk. Nem szabad azonban túlzásba esni, a nem megfelelő mennyiségben bevitt söradag ugyanis hatástalan maradhat, sőt, akár épp ellenkező hatást is kiválhat.
V.V.