2020. 02. 19. - 11:42

Sose bízzunk az arckifejezésben, ha a valóság érdekel?

Sose bízzunk az arckifejezésben, ha a valóság érdekel?

Nem feltétlen megbízható mutatói az érzelmeknek az arckifejezések – derült ki egy új tanulmányból. Ez azt jelenti, hogy ha egy illető valódi érzéseire vagyunk kíváncsiak, ne higgyünk az arcnak?

Az arckifejezések nem feltétlenül az ember valódi érzéseit mutatják – állapította meg egy új tanulmány. Vagyis, ha az érdekel bennünket, mit érez valójában a másik, ne erre hagyatkozzunk.
 
A tanulmány megjegyezte: egyes vállalkozások olyan technológián dolgoznak, melynek segítségével az arckifejezések figyelésével meghatározhatják az ügyfelek elégedettségét.
 
A kérdés az volt, vajon valóban lehet-e az arcra hagyatkozni. A következtetés pedig az, hogy nem – mondta el Alex Martinez, az amerikai Ohio Állami Egyetem kutatója.
 
A felfedezésekhez a szakemberek arckifejezéseket elemző számítógépes algoritmusok építésére összpontosítottak.
 
Ha egy ember érzéseit kutatjuk, nemcsak az arckifejezés számít
Ha egy ember érzéseit kutatjuk, nemcsak az arckifejezés számít
 
A kutatók analizálták az emberi arc izommozgásának kinetikáját, és összehasonlították ezeket az izommozgásokat az ember érzelmeivel. Kiderült, hogy az érzelmek érzékelése vagy meghatározása az arckifejezések alapján szinte mindig hibás volt.
 
„Mindenki másféle arckifejezéseket mutat, a környezet és a kulturális háttér alapján – magyarázta Martinez. – Fontos realizálni, hogy nem mindenki örül, aki mosolyog. S nem mindenki mosolyog, aki boldog. Sőt, odáig mennék, hogy kijelentem: a legtöbb ember, aki nem mosolyog, nem szükségszerűen boldogtalan.”
 
Tény, hogy olykor az emberek a társadalmi normák iránti kötelezettségből mosolyognak. Mindez eredendően nem probléma - az embereknek mindenképpen joguk van mosolyogni a világ legtöbb részén.
 
Ugyanakkor, egyes vállalatok technológia fejlesztésébe fogtak, amellyel felismerhetik az arc izommozgásait és a hozzárendelhetik az érzelmet vagy szándékot. A kutatók több ilyen technológiát elemeztek, s nagyrészt hiányosnak ítélték őket.
 
„Egyes azt állítják, meg tudják mondani, bűnös-e valaki vagy sem, figyel-e egy diák az órán, vagy hogy egy vásárló elégedett vagy sem. Kutatásunk azt mutatta, hogy ezek az állítások halandzsák. Nincs mód arra, hogy kimutathassuk ezeket a dolgokat – s ami rosszabb, még veszélyes is lehet” – hívta fel a figyelmet Martinez.
 
Az arckifejezésekre és az érzelmekre vonatkozó adatok elemzése után a kutatócsoport arra a következtetésre jutott, hogy az érzelmek helyes észleléséhez nem csupán kifejezésekre van szükség.
 
„Kimutattuk, hogy amikor érzelmet tapasztalunk, az agy peptideket szabadít fel – többnyire hormonokat -, melyek megváltoztatják a véráramot és a vér összetevőit, s mivel az arc elárasztódik ezekkel a peptidekkel, megváltoztatja a színét" - mondta el a kutató.
 
A szakemberek szerint az arcszín például segíthet rájönni bizonyos érzésekre.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.