2013. 10. 31. - 14:26
Sütőtök szezonra fel!

A téli esték egyik legfinomabb csemegéje amellett, hogy rendkívül finom, számos jótékony hatása is van egészségünkre.
A Közép- illetve Dél-Amerikából származó sütőtök az inkák, az aztékok és a maják népi tápláléka volt. Kontinensünkön Amerika felfedezése után vált népszerűvé. A XVI. század óta termesztjük mi is, számos előnyös élettani hatásának ismeretében.
A sütőtök legegyszerűbb elkészítési formája: sütőben sütve
Egészségre gyakorolt fontosabb jótékony hatásai:
Rákellenes
Magas C-vitamin és E-vitamint tartalma miatt, erős antioxidáns hatású.
Immunerősítő
Káliumtartalmának köszönhetően méregtelenítő és vértisztító hatású. Magas rosttartalma pedig az emésztés segítése által egyensúlyban tartja szervezetünket, hozzájárulva ezzel szervezetünk védekezőképességének növeléséhez.
Gyulladásos megbetegedések kezelése
Szintén magas vitamintartalma teszi képessé külöböző gyuladásos megbetegedések kezelésére, mint példul megfázás, tüdőgyulladás stb.
Bőrszépítő hatású
Az értékes tápanyagtartalmának és méregtelenítő hatásának köszönhetően főként a pattanások elleni harcban segít.
Látásjavító
A sütőtök tartalmaz egy bizonyos lutein nevű anyagot, mely nagyban hozzájárul látásunk egészségének megőrzéséhez, hiszen számos szembetegséggel szemben megelőző hatással bír.
A sütőtök süteményekben is kiválóan megállja a helyét: sütőtökpite
Elkészítését illetően rengeteg lehetőségünk van. Legegyszerűbb formájában nyersen felvágva, mézzel lecsorgatva sütőben megsütjük. Turmixolt állapotban levesnek vagy pürének is tökéletes, illetve pépes sűrű állaga sütemények tésztájához is kiváló alapanyag lehet.
(SJ)