2013. 09. 28. - 08:00
Szénhidrátok, de milyenek?

A fehérje és a zsír mellett a szénhidrátok elfogyasztásából nyer energiát testünk. Így egyértelmű, hogy szükségünk van rájuk, de nem mindegy, hogy milyen formában fogyasztjuk őket.
A szénhidrátok aránya az össz tápanyagaink között 50%. Ez azt jelenti tehát, hogy energiánk felét a szémhidrátokból nyerjük. Ez az a tápanyag amit a legnagyobb arányban fogyasztunk étkezéseink során. Nem mindegy azonban, hogy milyen formában visszük be a szervezetünkbe a szénhidrátot. Vigygáljuk hát meg, hogyan hatnak a különböző formájú szémhidrátok!
A legfontosabb kritérium ami alapján csoportosíthatóak a szénhidrátok étkezéseinkben aszerint, hogy gyorsan vagy lassan képes hasznosítani őket szerveztünk.
A gyorsan felszívódó szénhidrátok kevés ideig látják el energiával szervezetünket
Gyorsan felszívódó szénhidrátok
A gyorsan felszívódó szénhidrátok molekulái faág szerűen elágazóak. Ezt a szerkezetet a szervezetünk rendkívül gyorsan képes felbontani és glükózzá (a testet üzemanyagellátó cukorrá) alakítani, hirtelen, nagy mennyiségű energiához juttatva ezzel szervezetünket. Ilyen szénhidrátok például a finomított liszt és cukor, a szőlőcukor, a burgonya stb.
A GI, az úgynevezett glükózfelszívódási index a tápanyag glükózzá alakulásának sebességét kifejező mutató. Az index elnevezést onnan kapta, hogy a szőlőcukor felszívódásához viszonyítjuk az egyes ételek vércukoremelő képességét. Ebből kifolyólag a gyorsan felszívódó szénhidrátok glükózfelszívódási indexe magas, azaz gyorsan magasra emelik a vércukorszintet, melyet hirtelen csökkenés követ. A vércukorszint csökkenés pedig utánpótlást követelve éhségérzetet okoz. Ez az oka annak, hogy szénhidrátfogyasztás esetében nem jó módja a gyorsan felszívódó szénhidrátok bevitele, hiszen hatásuk kevesebb ideig tart, hamarabbb megéhezünk tőle és nagy mértékű ingadozást okoz a vércukorszintünkben.
A teljeskiőrlésű ételek egyenletes vércukorszintet biztosítanak
Lassan felszívódó széhidrátok
A lassan felszívódó szénhidrátok a gyorsan felszívódó szénhidrátmolekulákkal ellentétben szorosan lefűzött gyöngyszemekből állnak. Ezt a fajta molekulaszerkezetet szervezetünk lassabban képes lebontani és glükózzá alakítani. Ebből kifolyólag a lebontás egyenletes enyhe vércukorszint emelkedést, majd csökkenést okoz, azaz GI indexük alasony. Lassan felszívódó szénhidrátok a teljes kiőrlésű liszt és abból készült ételek, zabpehely stb. Ezek a szénhidrátok rendkívül alkalmasak a testünk egyenletes energiabiztosítására, továbbá az elfogyasztásuk után fokozatosan éhezünk meg és nem fognak kontrollálhatatlan éhségrohamok ránk törni.
(SJ)