2019. 09. 16. - 11:20

Szippantsunk citromot – vékonyabbak leszünk?

Szippantsunk citromot – vékonyabbak leszünk?

Úgy tűnik, a citromot nem kell feltétlenül megenni ahhoz, hogy jobb legyen a közérzetünk. Azok, akik ki vannak téve e déli gyümölcs illatának, vékonyabbnak és könnyedebbnek érzik magukat.

Vékonyabbnak és könnyedebbnek érzik magukat azok az emberek, akik belélegzik a citrom illatát – mutattak rá kutatók egy új tanulmány során.  Ugyanakkor, ha vaníliát éreznek a levegőben, súlyosabb és nehézkesebb érzésük van.
 
A jelek szerint a citrom nemcsak a másnaposságon segít felülkerekedni, de soványabbnak is érezzük magunkat tőle. A tanulmány megerősítette, hogy szagló és halló ingereink megváltoztathatják a testünk érzékelését.
 
Vékonyabbnak érezzük magunkat a citrom illata hatására
Vékonyabbnak érezzük magunkat a citrom illata hatására
 
A fenti kutatás egyike az Interaction.ir kutatásainak, melyeket egy alapos cikk formájában közöltek. Ebben részletesen feltárják az illat és a testforma közötti kapcsolatot. A felfedezést egy konferencia keretében mutatták be.
 
A kutatócsoport rámutatott, hogy a kép, amelyet saját testünkről őrzünk, változik a minket érő ingerek hatására – ilyen a szaglás is. Bizonyos illatoknak való kitettség hatására vékonyabbnak vagy teltebbnek érezzük magunkat.
 
A másik ilyen inger a hallás. A kutatók egy, pár cipőhöz kapcsolt eszközön keresztül végezték a tesztet – a madridi III. Károly Egyetem a Londoni Egyetemi Kollégiummal és a Felsőfokú
Tanulmányok Londoni Iskolájával együttműködve folytatta le a tanulmányt. A kutatók azt elemezték, hogyan változik felfogásunk, amikor fizikai aktivitás alatti lépések frekvenciaspektruma valós időben módosítva van.
 
„A magas frekvencia növelésével az emberek könnyebbnek, boldogabbnak érzik magukat, aktívabban járnak, s ez megkönnyíti a testmozgást is” – magyarázta Ana Tajadura-Jimenez, az UC3M Számítástechnikai és Műszaki Tanszékének tanára, mindkét vizsgálat egyik szerzője.
 
Az audiostimuláláson alapuló technológiát egyébként sikerrel alkalmazták 2017-ben krónikus fájdalommal küzdő emberek esetében, akiknek növelni kellett a fizikai aktivitását.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.