2023. 05. 16. - 09:30

Szív-kockázat - Mesterséges intelligencia azonosítja a kezelésből profitáló pácienseket

Szív-kockázat - Mesterséges intelligencia azonosítja a kezelésből profitáló pácienseket

Mesterséges intelligencia-technika azonosítja azokat az embereket, akiknek a legtöbb hasznot hozná a kezelés a szív- és érrendszeri betegségek jövőbeli kockázatának csökkentése érdekében.

Kutatók kifejlesztettek egy mesterséges intelligenciát, amely képes azonosítani a pácienseket, akik számára a legnagyobb haszonnal járna a szív- és érrendszeri betegségek jövőbeli kockázatának csökkentése érdekében végzett kezelés.
 
A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem (UCLA) új kutatása szerint az „oksági erdőként” ismert, új gépi tanulási technika körülbelül ötször hatékonyabb volt a jelenlegi klinikia gyakorlatnál a magas vérnyomásban szenvedő betegek kezelésében.
 
A jelenlegi gyakorlatnak megfelelően az orvosok a magas vérnyomással küzdő pácienseket azon feltevés alapján kezelik, hogy azok az emberek profitálnak a legtöbbet a vérnyomás csökkentéséből, akiknél a káros kimenetel kockázata a legnagyobb - ahogyan a betegség okozta halálozásé is. 
 
Szív-kockázat - Mesterséges intelligencia azonosítja a kezelésből profitáló pácienseket
Szív-kockázat - Mesterséges intelligencia azonosítja a kezelésből profitáló pácienseket
 
Az elmúlt években azonban előrelépés történt azon a téren, miként képes a gépi tanulás az ember egyéni jellemzői alapján előre jelezni a magas vérnyomásból eredő káros egészségügyi következményeket – ez lehetővé teszi a klinikusok számára, hogy megvizsgálják, milyen mértékben változhatnak egy beavatkozás hatásai egyénenként, s így személyre szabhatóak a kezelések, a beteg igényeinek megfelelően.
 
Az „ok-okozati erdőnek” nevezett technika segítségével a kutatók felfedezték, hogy a szív- és érrendszeri betegségeknek leginkább kitett embereknél - például a magas vérnyomásban szenvedőknél - nem mindig az intenzív nyomásszabályozásból származik a legnagyobb előny – mondta el dr. Kosuke Inoue, a tanulmány vezető szerzője, aki a vizsgálatot az UCLA Fielding School of Public Health epidemiológia végzős hallgatójaként végezte, s jelenleg a Kiotói Egyetem szociálepidemiológiai docense.
 
„Kiderült, hogy a magas vérnyomással nem küzdők jelentős része számára előnyös volt a vérnyomás csökkentése - mondta. - Az ok-okozati erdő módszerének alkalmazásával felfedeztük, hogy a magas becsült haszonnal rendelkező egyének kezelése jobb népegészségügyi eredményeket eredményez, mint a hagyományos, magas kockázatú megközelítés.”
 
Az ok-okozati erdő technika egy gépi tanulási algoritmus, amely az adott ember jellemzői alapján megbecsüli a beavatkozás hatását az eredményre, lehetővé téve a személyre szabott előrejelzéseket arról, hogy az egyes egyének milyen hasznot húznak egy adott kezelésből.
 
A tanulmány az International Journal of Epidemiology szaklapban jelent meg.
 
L.A.
 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.

 

gyulai_vafurdo

profight_banner.