2019. 04. 03. - 10:40

Szívbetegség esélyét növelheti a több műszakos munkarend

Szívbetegség esélyét növelheti a több műszakos munkarend

Emeli a szívproblémák kockázatát, ha valaki több műszakban dolgozik – a már korábban is sejtett problémát a kutatók most újabb bizonyítékkal támasztották alá.

Szívbetegség kockázatának teszi ki magát, aki több műszakos munkarendben dolgozik. Egy új tanulmány, melyet az Occupational Medicine szaklapban közöltek, ismét rámutatott a problémára.
 
Azok az emberek, akik több műszakot vállalnak, mert ilyen a munkahelyük, nagyobb veszélyben vannak a szívbetegség szempontjából, s a rizikó az évek előrehaladtával csak növekszik – derült ki a több mint 300 ezer kínai dolgozóval készült kutatásból.
 
A több műszakos munkarend ugyan több pénzt hozhat, de ártalmas a dolgozók egészségére nézve – fejtette ki Weihong Chen, a Wuhan-i Huazhong Tudományos és Technológiai Egyetem munkahely- és környezetvédelmi kutatója.
 
Az építőiparban dolgozók is veszélyben lehetnek
Az építőiparban dolgozók is veszélyben lehetnek
 
Miközben a pontos ok nem ismert, a normál alvás-ébrenléti ciklus megszakítása növelheti a stresszt. A tanulmány során a szakemberek 21 korábbi kutatás adatait elemezte, több mint 320 ezer ember bevonásával, s közel 20 ezer szívkoszorúér-betegség esettel.
 
A tanulmányt egyébként nem azért tervezték, hogy az ok-okozatot bizonyítsa, ám az adatok azt mutatják, hogy a több műszakos dolgozók 13 százalékkal hajlamosabbak a szívkoszorúér-betegség kialakulására, mint akik normál munkarendben dolgoznak.
 
Weihong kiemelte, hogy a munkáltatóknak nagyobb figyelmet kellene fordítaniuk azokra a munkavállalókra, akik szívproblémák jeleit mutatják, illetve akiknél a családban már előfordult szívbetegség.
 
Fontos lenne egészségügyi segítséget nyújtaniuk, így például információt arról, hogyan előzhetik meg és hogyan küzdhetnek meg az iszkémiás szívbetegséggel.
 
A cégeknek kínálniuk kellene az alkalmazottaknak rendszeres orvosi vizsgálatokat, hogy felfedezhessék a korai szívproblémákat – mondta el Weihong.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.