2020. 01. 22. - 12:15

Szívbetegség esélyét növeli a kiégés szindróma

Szívbetegség esélyét növeli a kiégés szindróma

Az élettani kimerülést, melyet általában kiégési szindrómának neveznek, többnyire munkahelyi vagy otthoni tartós és mély stressz váltja ki. Egy új tanulmány szerint jelentősen hozzájárul a szívbetegség kialakulásához.

A kiégés szindrómáról alighanem sokan hallottak már – sőt, talán maguk is voltak részesei. Egy új tanulmány, melyet az European Cardiology Bulletin szaklapban közöltek, rávilágít arra, hogy az élettani kimerülés, mely az embert fáradttá, energiátlanná, demoralizálttá és ingerlékennyé teszi, potenciálisan halálos szívritmuszavart is eredményezhet.
 
„A kiégésnek nevezett élettani kimerülés jellemzően a munkahelyi vagy otthoni, tartós és mély stressz váltja ki – mondta el dr. Parveen K. Garg, a tanulmány vezetője. – Különbözik a depressziótól, melyet a csapnivaló hangulat, bűntudat és rossz önértékelés jellemez. Tanulmányunk eredményei további bizonyítékkal szolgálnak ahhoz, milyen károsodás jelentkezhet a kimerültségtől szenvedő embereknél, ha az állapotot nem veszik észre és kezeletlenül hagyják.”
 
A kiégés szindróma könnyen vezethet szívbetegséghez
A kiégés szindróma könnyen vezethet szívbetegséghez
 
A pitvarfibrilláció a szívritmuszavarok leggyakoribb formája. Emeli a szívroham, stroke és halál kockázatát. Az azonban, hogy pontosan mi okozza, máig nem teljesen egyértelmű.
 
Rizikófaktorként ugyanakkor a pszichológiai stresszt már korábban megjelölték a szakemberek – miközben az ezzel kapcsolatos tanulmányok vegyes eredményt mutattak. Mostanáig a pitvarfibrilláció és a kiégési szindróma közötti konkrét összefüggést nem értékelték.
 
A kutatók a tanulmány során 11 ezer személyt vizsgáltak meg az élettani kimerültség, a harag, az antidepresszáns-használat, illetve a nem elégséges szociális támogatás szempontjából. Ezt követően a szakemberek közel 25 évig követték nyomon ezeket az embereket a pitvarfibrilláció kialakulásával kapcsolatban.
 
Kiderült: azon alanyoknál, akiknél az élettani kimerültség a legmagasabb volt, 20 százalékkal nőtt a pitvarfibrilláció esélye, összevetve őket azokkal, akiknél nem volt bizonyíték a kiégési szindrómára.
 
További tanulmány szükséges a dolog megfelelőbb megértéséhez, ám dr. Garg arra hívta fel a figyelmet: két mechanizmus valószínűleg komoly szerepet játszik.
 
A harag vagy a nem megfelelő szociális támogatás és a pitvarfibrilláció között nem találtak összefüggést. Az antidepresszánsok használata és e szívprobléma fokozott kockázata között azonban igen – természetesen több vizsgálódásra van még szükség a témában.
 
A szakember hozzátette: további kutatások kellenek azt illetően is, hogy konkrét tettekre kerüljön sor, segítsék az orvosok a kimerültségben szenvedő pácienseket.
 
László Adrienn

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.