2019. 04. 17. - 11:55

Szívet nyomtattak 3D-ben a tudósok

Szívet nyomtattak 3D-ben a tudósok

Megdöbbentő fejlődés a technológiában: háromdimenziós nyomtatással hoztak létre szívet izraeli kutatók, emberi szövetek segítségével. Bár ez még kicsi, a szerv valós méretben is előállítható lesz.

Szenzációs bejelentést tettek a tel-avivi egyetem tudósai: sikerrel terveztek meg, majd nyomtattak ki egy szívet, mely véredényekkel, sejtekkel és szívkamrákkal is rendelkezik.
 
A kutatást Tal Dvir professzor vezette, aki elmondta: korábban a szakemberek annyit tudtak elérni ezen a területen, hogy egyszerű szöveteket nyomtattak, de ezekhez nem társultak véredények.
 
Dvir szerint kiemelkedő jelentőségű, hogy a szívet a beteg saját sejtjeivel és biológiai anyagával hozták létre, ezzel megszűnik a kilökődés veszélye.
 
Izraeli tudósok háromdimenzióban nyomtatott szívet hoztak létre
Izraeli tudósok háromdimenzióban nyomtatott szívet hoztak létre
 
A szív nyomtatása 3 órán át tartott, az eredmény pedig egy nagyjából nyúléhoz hasonló méretű szerv ugyanezzel a technológiával azonban az emberi szív is megalkotható.
 
Hogy mi a következő lépés? A tudósok laboratóriumi körülmények között gondoskodnak majd a kinyomtatott szívről, s „viselkedését” a valódihoz igazítják.
 
A 3D-ben nyomtatott szív állapotát tekintve leginkább az emberi embrióéval egyezik meg. A sejtek kapcsolatba lépnek egymással – ám arra, hogy együtt is működjenek, meg kell őket tanítani. Ha sikerrel járnak, a működő szíveket rágcsálókon próbálnák ki.
 
Tal Dvir abban bízik, hogy akár 10 éven belül lehetnek a legjobb kórházakban szervnyomtatók, így a szív átültetése már-már rutin eljárásnak fog számítani.
 
A szívbetegségek terén igen rosszul áll a világ. A WHO (Egészségügyi Világszervezet) 2018-as jelentésében az áll, hogy a világon a legtöbb ember stroke vagy iszkémiás szívbetegség miatt hal meg.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.