2019. 01. 02. - 11:00

Szívsejteket figyel minimális károkozással az új szenzor

Szívsejteket figyel minimális károkozással az új szenzor

Forradalmian új elektronikus eszközt mutattak be mérnök kutatók, mely képes közelről figyelni a szívsejteket vagy kardiomiocitákat, anélkül, hogy viselkedésüket jelentősen befolyásolná.

Az emberi szív, mely egy életen át ver, nem mindig tökéletes. Mérnökök most olyan, vadonatúj elektronikus eszközzel álltak elő, amely közelről figyeli a szívizomsejtek vagy kardiomiociták viselkedését, anélkül, hogy különösebb károsító hatással lenne rájuk.
 
A szívizomsejtek alapos munkája alapvető fontosságú a számunkra. „Amikor a kutatók a kardiomiocitákat tanulmányozzák működés közben, hagyományosan petri-csészékben tenyésztik őket és szilárd, merev érzékelő szondákat társítanak hozzájuk. Ezek azonban akadályozzák a sejtek természetes mozgását a mintavételezés során - így a megfigyelések nem teljesen tükrözik a valóságot” – mondta el Sunghoon Lee, a tokiói egyetem kutatója.
 
Új módszert fejlesztettek ki kutatók a szívizomsejtek működésének tanulmányozására
Új módszert fejlesztettek ki kutatók a szívizomsejtek működésének tanulmányozására
 
„A nanométer-érzékelő lehetővé teszi a kutatók számára, hogy a kardiomiocitákat és egyéb sejtkultúrákat tanulmányozzanak sokkal természetesebb formában, ahogyan a valóságban működnek – ehhez az érzékelőt egy rugalmas szenzorral vagy bázissal célszerű használni, hogy a sejtek tovább növekedhessenek” – magyarázta Lee.
 
A tanulmányhoz a kutatók emberi őssejtekből származó, egészséges kardiomiocita-kultúrákat alkalmaztak.
 
A kultúra alapja egy igen finom, fibrin gél nevű anyag volt. Lee egy komplex folyamat keretében helyezte el a nanométer-érzékelőt a sejttenyészet tetejére – a folyamatba tartozott a közepes mennyiségű folyadék eltávolítása és hozzáadása, bizonyos időközönként. Ez szükséges volt a nanométer érzékelő helyes irányításához.
 
A kutatók úgy vélik, az eszköz jelentős segítség lehet más sejtek, szervek és gyógyszerek hatékony tanulmányozásában is.
 
László Adrienn

 

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.