2019. 11. 18. - 10:50

Szorongás- és depressziócsökkentő a jóga

Szorongás- és depressziócsökkentő a jóga

Ha megfelelő „dózisban” végzik, a jóga és a légzéstechnikák javíthatják a depresszió és a szorongás tüneteit rövid- és hosszútávon – mutatta ki egy új kutatás.

Kitűnő testmozgás lehet a jóga a szorongással és depresszióval küzdő emberek számára. Amennyiben megfelelő dózisban végzik, képes javítani az állapottal járó tüneteket, hosszú- és rövidtávon egyaránt – állítja egy új kutatás.
 
A Bostoni Orvosi Egyetem a Journal of Psychiatric Practice szaklapban tette közzé tanulmányát.
 
Bizonyítékkal szolgált azt illetően, hogy a jóga hasznos kiegészítő kezelés lehet a klinikai depresszió illetve súlyos depressziós rendellenességek kezelésére.
 
A felfedezéshez a kutatók két csoportra osztottak 30, klinikai depresszióval diagnosztizált pácienst.
 
A jóga kiváló a szorongás és a depresszió csökkentésére
A jóga kiváló a szorongás és a depresszió csökkentésére
 
Mindkét csoport részt vett Iyengar jógán és légzésgyakorlaton – az egyetlen különbség közöttük az volt, hogy ki kevesebb, ki több gyakorlatot végzett otthon.
 
Három hónap alatt a nagyobb dózisban jógázó csoport 123 órát töltött a gyakorlatok végzésével, míg az alacsony dózisú 87-et.
 
Az eredmények alapján 1 hónapon belül jelentősen javult mindkét csoport alvásminősége.
 
A nyugalom, a pozitivitás, a fizikai fáradtság, a depresszió és a szorongás tünetei ugyancsak mindenkinél csökkentek, több validált skálán mérve.
 
Chris Streeter a BUSM pszichiátraprofesszora elmondta: miközben a gyógyszerekkel ugyanezt csinálják az orvosok – különféle dózist adnak a betegeknek -, a jóga alkalmazásával is el lehet érni a javulást.
 
Korábban a jógával és depresszióval foglalkozó tanulmányok nem igazán ástak ilyen mélyre.
 
„Az adatok nélkülözhetetlenek a neurobiológiai vizsgálatokhoz, melyek lényegesen könnyítik a jóga működésének tisztázását” – mondta el Marisa M. Silveri, a McLean Kórház idegtudós kutatója és a Harvard Orvosi Iskola pszichiátriai docense.
 
A kutatás azt mutatta, hogy a terápia és a gyógyszerek kombinálása nagyobb sikerrel járhat, mint csak az egyik kezelés alkalmazása.
 
A több résztvevővel végzendő tanulmányok még hasznosabbak lehetnek a későbbi kutatások terén, de a kisebb méretűek eddig azt jelzik: jótékony a jóga hozzárendelése a kezelésekhez.
 
L.A.

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.