2019. 01. 14. - 11:00

Tartsuk magunkat melegen: 5 hiba, amelyet télen elkövethetünk

Tartsuk magunkat melegen: 5 hiba, amelyet télen elkövethetünk

Noha csípős a szél és a hideg, sokan télen sem veszik komolyan a figyelmeztetést: melegen kell tartanunk a testünket. Védjük egészségünket az alábbi okos tippekkel!

A tél egyike azoknak az évszakoknak, amelyet igyekszünk nem komolyan venni: kevesen kedvelik a hideget, idegesíti őket a több rétegnyi ruha, a sapka és a sál, a meleg csizma viselése és egyéb szabályokat sem szívesen tartanak be a fagyos időben. Igen ám, csakhogy ezzel nagymértékben kockáztatják az egészségüket.
 
A hideghez a testünknek is alkalmazkodnia kell: muszáj az időnek megfelelően öltözni és óvintézkedéseket tenni, ellenkező esetben könnyen betegség lesz a vége.
 
1.Kesztyű és kellő hosszúságú zokni viselése: senki sem szereti, ha a hideg a meztelen bőréhez ér, nagyon kellemetlen élmény. Fontos télen a megfelelően hosszú zokni vagy harisnya, illetve a kesztyű hordása – ha nincsenek kellően befedve ezek a területek, az a vérkeringésnek sem tesz jót.
 
Fontos úgy öltözni, hogy a testünk is alkalmazkodni tudjon az időjáráshoz
Fontos úgy öltözni, hogy a testünk is alkalmazkodni tudjon az időjáráshoz
 
Érdemes azonban tudni, hogy a kezek és a lábak segítenek alkalmazkodni a hőmérséklethez, ezért nem jó, ha zokniban alszunk: a vér visszafordulhat a szív irányába és könnyen vérrögök alakulhatnak ki a végtagokban.
 
2.Dehidratáció: a csípős hideg ellen sokan azzal védekeznek, hogy csökkentik napi vízbevitelüket. Ez azonban dehidratációhoz vezet a testben – a jelenséget a száraz bőrön keresztül érzékeljük. Szezontól függetlenül napi 2 liter vizet meg kell innunk. Ha keveset fogyasztunk, növeljük többek között a vesekövek, az emésztési problémák esélyét. Igyunk langyos vizet, amennyiben zavar a hideg.
 
3.A ruhák benn szárítása: sokaknak nincs más lehetősége, de érdemes tudni, hogy ha beltérben szárítjuk ruháinkat, ártalmas anyagok kerülhetnek a levegőbe. Az ártalmas szerves vegyületek légzőszervi nehézségeket és fertőzéseket okozhatnak. Érdemes szabad levegőn szárítani a ruhákat, vagy megfelelő szellőzést biztosítani a helyiségben.
 
4.Extra alvásmennyiség: télen az ember hajlamos többet aludni – a test átmelegszik és egyszerűbben elalszunk. A délutáni alvás is jól hangzik, ugyanakkor fontos tisztában lenni azzal, hogy a szervezet normális működéséhez be kell tartani a szokványos alvás-ébrenlét ciklust.
 
5.Szívesebben vagyunk bent: valahol érthető, hogy a hideg időben szívesebben tartózkodunk beltérben, de jó tudni, hogy ezzel nem teszünk sokat egészségünkért. Menjünk el ilyenkor is sétálni, mozogjunk, mert a vérkeringésünkre jó hatással van és természetes módon melegít bennünket.
 
László Adrienn

 

Hírlevél feliratkozás

Kérjük, add meg adataidat a hírlevélre történő feliratkozáshoz! A megadott adatokat bizalmasan kezeljük, azokat harmadik félnek át nem adjuk.
hungarospa_logo_kicsi
gyulai_vafurdo

profight_banner.